ODMAZDA CRVENOG DŽINA? Kina odmerava da li da odgovori na Trampove takse na uvoz metala
Foto: Reuters

počinje Trgovinski rat

ODMAZDA CRVENOG DŽINA? Kina odmerava da li da odgovori na Trampove takse na uvoz metala

Planeta -

Kina nije odgovorila u petak američkom predsedniku Donaldu Trampu na najavu uvođenja visoke uvozne takse na čelik i aluminijum, niti na to što je on ocenio da su trgovinski ratovi "dobri i lako je u njima pobediti".

Kineski lideri su nekada pretili odmazdom ako Tramp podigne trgovinske barijere, ali sada treba da odmere da li će te pretnje pretvoriti u akciju i ugroziti pristup tržištu Sjedinjenih Američkih Država svojih "pametnih telefona" i drugog izvoza koji je za njihovu ekonomiju važniji od metala.

"Kina će sigurno reagovati. Ona ne želi da izgleda slaba. Ali to će biti relativno ograničeno", rekao je ekonomista Luis Kuijs iz "Oksford ikonomiksa". "Oni ne žele da budu viđeni kao strana koja razbija međunarodni sistem trgovanja".

Indeksi berzi u svetu su u petak oštro pali zbog zabrinutosti zbog mogućeg trgovinskog rata posle Trampove najave da će se naplaćivati taksa od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum.

U petak je Tramp na zabrinutost zbog rastućih tenzija u trgovini i viših cena za potrošače u SAD, odgovorio tvrdeći na "Tviteru" da su "trgovinski ratovi dobri i lako je u njima pobediti. Na primer, kada smo s nekom zemljom u minusu za 100 milijardi dolara, a oni postanu slatki, ne trgujte više - i mi pobedimo. To je lako!".

Peking je optužio Trampa da ugrožava regulaciju globalne trgovine preduzimanjem akcija protiv čelične, tehnološke politike i drugih sporova po američkom zakonu, a ne kroz Svetsku trgovinsku organizaciju.

Kineski zvaničnici su apelovali na Belu kuću još od marta prošle godine da izbegne štetu za obe strane ako bi omela trgovinu aluminijumom. Njihov ton je postao oštriji pošto je Tramp pokrenuo istragu u avgustu o tome da li Peking neispravno pritiska kompanije da mu predaju tehnologiju, a januara je povećao carinu na kineskim solarne module i mašine za pranje veša.

"Kina će preduzeti neophodne mere za odbranu svojih interesa", izjavio je zvaničnik Ministarstva trgovine, Vang Hejun, ove nedelje.

Kanade, Japana i Južne Koreje, svi američki saveznici i glavni izvoznici čelika i aluminijuma, traže izuzeće od povećanja takse koje je Tramp delimično opravdao razlozima nacionalne bezbednosti.

Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da "nema nikakvog smisla" isticanje problema nacionalne bezbednosti koji ukazuju na vojnu saradnju i odbranu Severne Amerike.

"To je apsolutno neprihvatljivo i to smo rekli mnogo puta", rekao je Trudo.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Kristia Frilend je izjavila da je Kanada spremna da preduzme odgovarajuće mere za odbranu svojih trgovinskih interesa.

Kanada je najveći izvoznik čelika u SAD, a Frilend je naglasila da, s druge strane, Kanada kupuje više američkog čelika nego bilo koja druga zemlja sveta, preuzimajući 50 odsto izvoza SAD. Ona je takođe naglasila da je industrija čelika i aluminijuma u Severnoj Americi veoma integrisana i da će kanadska vlada nastaviti da na to direktno ukazuje administraciji Trampa.

Hirošige Seko, ministar trgovine i industrije Japana, rekao je na konferenciji za novinare: "Ne mislimo da uvoz iz Japana, saveznika, uopšte ima uticaja na nacionalnu bezbednost SAD".

Južnokorejski trgovinski izaslanik Kim Hjun-čong susreo se sa Trampovim glavnim ekonomskim savetnikom Garijem Konom i sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom da bi "snažno zahtevao" da na minimumu zadrže uticaj na južnokorejske kompanije, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izjavio da će EU da uzvrati ako Tramp sprovede što je najavio.

"Rizik od trgovinskih ratova raste, ali ih za sada treba ograničiti", rekli su Sesar Rohas i Ebrahim Rahbari iz banke "Sitigrup" u izveštaju. "Očekujemo da će reakcija velikih trgovinskih partnera SAD biti umerena, uključujući i pokretanje postupka u STO".

Dodatan politički ulog za Kinu je to što je Trampova najava došla uoči iduće nedelje kada je sednica njene ceremonijalne skupštine, što je najvažniji godišnji politički događaj. Akcija protiv američkih kompanija ili robe bi skrenula pažnju s Nacionalnog Narodnog kongresa, koji vladajuća Komunistička partija koristi za prikaz svojih ekonomskih planova.

Peking ima niz visokih meta za odmazdu, uključujući snabdevače soje, najveće američke izvozne robe u Kinu. Obustavljanje kupovine moglo bi da šteti biračima koji su podržavali Trampa.

"Od Kineza smo jasno čuli da je soja sigurno jedna od najvećih stvari koje bi se mogle gađati", izjavio je Džejk Parker, potpredsednik Američko-kineskog poslovnog saveta.

Međutim, rekao je Parker, veće pitanje od soje je istraga tehnološke politike Pekinga, što bi moglo imati širi uticaj.

Trgovina je sada manji deo kineske privrede nego pre deset godina. Ali, izvozna industrija ima milione zaposlenih, što povećava potencijalnu političku cenu bilo kakvog poremećaja.

Kao kineski trgovinski partner broj 2, posle EU, SAD kupuju 20 odsto kineskog izvoza, ali omogućavaju Pekingu da ima milijarde dolara viška kojim kompenzuje deficit s drugim partnerima.

Kina je prošle godine izvezla u SAD robu vrednosti 2,80 puta veće od američke robe koju je kupila, kažu kineski podaci. Njen trgovinski suficit od 275,8 milijardi dolara sa Sjedinjenim Državama iznosio je 65 odsto njenog ukupnog globalnog suficita.

"To Kinu čini ranjivijim partnerom u ovome", rekao je Kuijs.

Takođe u petak, Ministarstvo trgovine je izrazilo "veliku zabrinutost" u izveštaju o trgovinskoj politici koju je Bela kuća ove sedmice poslala američkom Kongresu u kojem optužuje Kinu da se udaljila od tržišnih principa. Bela kuća obećava da će sprečiti Peking da ometa globalnu trgovinu.

Ministarstvo je reklo da je Peking zadovoljio svoje trgovinske obaveze i apelovalo na Vašington da kroz pregovore reši pristup Kine tržištu i spor o subvencijama.

Kurir.rs/Beta-AP

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track