MERLEKOVOJ PAO KAMEN SA SRCA: Čestitam SPD i radujem se nastavku saradnje
Foto: AP

TAPŠANJE PO RAMENU

MERLEKOVOJ PAO KAMEN SA SRCA: Čestitam SPD i radujem se nastavku saradnje

Planeta -

BERLIN Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Socijaldemokratskoj (SPD) partiji na "jasnom rezultatu" pošto je ogromna većina članstva te partije glasala za ulazak u kolicionu vladu sa njenim konzervativcima.

"Čestitam SPD na ovom jasnom rezultatu i radujem se nastavku zajedničke saradnje za dobro naše države", poručila je Merkel na Tviter stranici njene Hrišćansko-demokratska unija Nemačke (CDU).

Sledeće nedelje trebalo bi da zaseda Bundestag, a Merkelova bi na toj sednici trebalo da četvrti put zaredom bude izabrana za kancelarku najveće evropske ekonomije, pošto je već 12 godina na toj funkciji.

Za ulazak u veliku koalicionu vladu sa konzervativcima kancelarke Merkel glasalo je dve trećine članova Socijaldemokratske partije (SPD), odnosno 66 odsto, a tehnički predsednik stranke Olaf Šolc je izjavio da će u novoj vladi, SPD imati šest ministara - tri žene i tri muškarca.

"Ogromna većina članova SPD usvojila je predlog liderstva partije. Sada nam je jasno: SPD će se pridružiti novoj vladi Nemačke", rekao je Šolc i naglasio da je odziv glasača bio "veoma, veoma visok".

Ovakav rezultat glasanja otvara put za ponovo pokretanje "velike koalicije" koja je Nemačkom vladala od 2013. godine, čime će biti završena politička neizvesnost koja traje već više od četiri meseca.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja