NIKI HEJLI: Jerusalim jeste prestonica Izraela, to je činjenica
Foto: AP

istorijska istina

NIKI HEJLI: Jerusalim jeste prestonica Izraela, to je činjenica

Planeta -

VAŠINGTON/JERUSALIM - Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je da je Jerusalim bio i uvek će biti glavni grad Izraela.

"To je činjenica. To nije nastalo promenom lokacije ambasade. To nije nešto stvoreno američkom odlukom. Amerika nije od Jerusalima napravila glavni grad Izraela", rekla je Hejli sinoć na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

Ona je objasnila da je ono što je predsednik SAD Donald Tramp uradio njegova zasluga i da je to priznanje koje su američki predsednici dugo poricali, aludirajući na njegovo saopštenje da je Jerusalim samo izraelski.

"Predsednik Tramp ima je hrabrost da prizna tu činjenicu koju drugi nisu. Jednom u budućnosti doći će dan kada će svet priznati tu činjenicu", rekla je američka ambasadorka propraćena oduševljenim aplauzom. Ona je takođe najavila da će doći na otvaranje nove ambasade SAD u Jerusalimu, najavljeno za 14. maj - tako da se poklopi sa 70. godišnjicom proglašenja izraelske nezavisnosti.

Donald Tramp je 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalim kao samo izraelski glavni grad, što je Izrael pozdravio. Taj potez je medjutim razljutio Palestince i arapske zemlje, pa i šire čitav muslimanski svet.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja