(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SNIMIO SOPSTVENU SMRT: Objavljen snimak herojske pogibije Zelenih beretki u borbi sa džihadistima
Foto: YT Printscreen

Upali u zasedu

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SNIMIO SOPSTVENU SMRT: Objavljen snimak herojske pogibije Zelenih beretki u borbi sa džihadistima

Planeta -

Na internet je procureo snimak pogibije četiri američka vojnika, pripadnika Zelenih beretki u Nigeru, koji su stradali u borbi protiv terorista Islamske države u oktobru prošle godine.

Objavljeni snimak je sa kamere šlema jednog od ubijenih pripadnika specijalnih snaga.

Ova bitka poznata je i po izjavama nekih američkih oficira, koji su se pitali šta američke trupe uopšte rade u Nigeru i mnogi nisu ni znali da su tamo raspoređene Snage za specijalne operacije (SOF) američke vojske.

Video objavljen na Jutjubu prikazuje trenutke borbe specijalnih snaga s teroristima. Na njemu može da se vidi kako američki vojnici pucaju, skrivaju se iza automobila i pokušavaju da se povuku. U pucnjavi su teroristi, očigledno, smrtno ranili jednog od pripadnika specijalnih snaga. Odmah zatim je vojnik, čiji je šlem i snimio borbu, takođe ranjen, posle čega je preminuo.

Tokom ove bitke ubijena su četiri američka vojnika iz Zelenih beretki, kao i četiri vojnika vojske Nigera i prevodilac.

Poznato je da je 3. oktobra 2017. 11 Zelenih beretki, 30 vojnika vojske Nigera i prevodilac išli da provere navodni položaj terorističkog komandanta. Teroristi nisu pronađeni, ali je patrola u povratku upala u zasedu. Ostali američki vojnici i vojska Nigera pokušali su da se povuku, ali su pretrpeli gubitke. Stradala su četiri američka vojnika, a dvojica su teško ranjena.

Pentagon je bezuspešno pokušao da prikrije detalje neuspešne operacije u Nigeru. Zvanično, ovo su najveći američki gubici u Africi od 1993. godine, kada su američki specijalci napadnuti u Mogadišu, Somalija, poraz koji je kasnije opisan kao herojska bitka u filmu “Pad crnog jastreba”.

Kurir.rs/Logicno.com

Foto: YT Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SAJ i Zelene beretke zajedno protiv terorista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track