ŠOVINISTA NAPISAO ISTORIJU: Uvredio policajku pa postao prvi čovek osuđen za seksizam na javnom prostoru
Foto: Profimedia

drakonska kazna

ŠOVINISTA NAPISAO ISTORIJU: Uvredio policajku pa postao prvi čovek osuđen za seksizam na javnom prostoru

Planeta -

Muškarac koji je uvredio policajku zbog njenog pola postao je prva osoba koja je osuđena za seksizam na javnom prostoru u Belgiji, piše BBC.

Neimenovani muškarac zaustavljen je u junu 2016. godine zbog saobraćajnog prekršaja na auto-putu, nakon čega je policajki rekao da njen posao nije za žene.

Sud ga je potom kaznio novčanom kaznom u iznosu od 3.000 evra, a na presudu ima pravo žalbe.

Sud je muškarca osudio za seksizam, uvredu i pretnju, a ako ne plati kaznu može da dobije kaznu zatvora do mesec dana. U Belgiji je Zakon protiv seksizma uveden 2014. godine kao reakcija na dokumentarni film u kojem je javnosti prikazano s kakvim se zlostavljanjima žene susreću na ulicama.

Zakonom se osuđuje bilo koji čin ili izjava namenjena "izražavanju prezira" prema ženama, stavljanju žena u inferiorni položaj zbog njihovog pola ili obraćanju ženama kroz seksualnu dimenziju. "Ovo je prvi put da smo iskoristili ovaj zakon kako bismo nekoga gonili. Često se događa da policija uhapsi ljude koji ih vređaju i prete im, ali ovde se radilo o ličnoj uvredi policajke zbog njenog pola”, izjavio je portparol kancelarije državnog tužilaštva Žil Blond Belgijski institut za ravnopravnost polova saopštio je da se nada da će ovaj slučaj pomoći u podizanju sesti o zakonu koji postoji i podstaći žrtve seksizma da prijave počinitelje. "Obrazovna uloga ovog zakona je bitna za postizanje promena stavova i ponašanja", dodaje se u saopštenju Instituta. Inače,, u Francuskoj je najavljeno uvođenje nove novčane kazne od 90 evra za slične prekršaje, kao deo paketa zakona protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA JE SVE RATKO MLADIĆ PISAO PUTINU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track