TRAMP KRITIČAN PREMA NEMAČKOJ, POPUSTLJIV PREMA NEKIM ZEMLJAMA: Bićemo fleksibilni prema pravim prijateljima
Foto: EPA / Michael Reynolds / Pool

čeka se odluka

TRAMP KRITIČAN PREMA NEMAČKOJ, POPUSTLJIV PREMA NEKIM ZEMLJAMA: Bićemo fleksibilni prema pravim prijateljima

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp naznačio je danas da bi iz taksi na uvozni čelik i aluminijum mogle biti izuzete pojedine zemlje koje su "pravi prijatelji" SAD.

Tramp je, nekoliko sati pre nego što bi trebalo da zvanično objavi odluku o merama, kao zemlje koje bi bile mogle biti izuzete iz naveo Meksiko, Kanadu i Australiju, dok je bio dosta kritičan prema Nemačkoj.

Tramp, koji je dosad insistirao na širokim merama za zaštitu američke proizvodnje i pretio Evropskoj uniji nametima na uvoz automobila ako uzvrati restriktivnim merama na takse, na Tviteru je danas naveo da bi moglo biti fleksibilnosti za zemlje koje "pravično tretiraju" SAD.

"Moramo štiti i graditi naše industrije čelika i aluminijuma a da istovremeno pokažemo fleksibilnost i kooperativnost prema onima koji su pravi prijatelji i koji nas tretiraju pravično i po pitanju trgovine i vojske", naveo je Tramp na Tviteru.

Tramp je na sastanku kabineta naznačio da bi Australija i "druge zemlje" mogle biti izuzete iz taksi zajedno s Meksikom i Kanadom, preneo je Frans pres.

"Imamo veoma dobre odnose s Australijom, imamo trgovinski suficit s Australijom, odlična zemlja, dugogodišnji partner, uradićemno nešto s njima", rekao je Tramp.

Amerčki predsednik je, međutim, bio veoma kritičan prema Nemačkoj.

"Imamo prijatelje ali i neprijatelje koji su imali ogromne koristi od nas u trgovini i odbrani. Ako pogledate NATO, Nemačka plaća jedan odsto a mi plaćamo 4,2 odsto znatno većeg BDP-a. To nije fer", rekao je Tramp.

On je rekao da ostaje pri prvobitnom planu da uvede takse od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum, ali i dodao da će SAD biti "veoma fleksibilne".

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA/Michael Reynolds / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track