LIDER AL KAIDE POZVAO TERORISTE NA UJEDINJENJE: Govor Al Zavahirija velika opomena službama bezbednosti
Foto: AP

opasno

LIDER AL KAIDE POZVAO TERORISTE NA UJEDINJENJE: Govor Al Zavahirija velika opomena službama bezbednosti

Planeta -

Lider Al Kaide Ajman Al Zavahiri usvojoj novoj poruci se obratio muslimanima Severne Afrike i poručio im da se bore protiv Francuza, koji su, po njemu, došlo da okupiraju taj region. Iako je utvrđeno da je ovaj video snimljen minimum mesec dana ranije, on još jednom opominje zapadne službe bezbednosti, smatra stručnjak za bezbednost Ilija Životić.

- Trenutak u kome je pušten na internet je pažljivo odabran. Teroristička grupa Al Šabab, koju zbog njene brojnosti možemo nazvati i teroristička vojska, da bi ljudi shvatili kolika su opasnost, drži ogromnu teritoriju u Africi pod svojom kontrolom. U zadnje dve nedelje ova organizacija je imala više akcija i zauzela je nekoliko gradova. Samim tim, video-poruka Al Zavahirija na njih deluje motivaciono i ohrabruje ih da nastave dalje. Osim Al Šababa, u Africi deluju još nekoliko sličnih grupa, od kojih Boko Haram drži veliku teritoriju pod svojom kontrolom u više zemalja. Poruka lidera Al Kaide se indirektno odnosi i na njih, u smislu da treba da napadaju Francuze. Ova teroristička grupa je nastala kao vid "otpora prema belim osvajačima", gde se misle na kolonijalne sile iz prošlosti koje su, po njima, nasilno preobratili u hrišćanstvo stanovnike Afrike, opljačkali im bogatstva i prodavali ljude sa ovog kontinenta u roblje, navodi Životić, iz Centra za bezbednost DBA.

Ilija Životić, Centar za bezbednost DBA
Ilija Životić, Centar za bezbednost DBAfoto: Kurir

On smatra da je teško reći da li će doći do neke ozbiljnije saradnje među ovim grupama, jer se, pre svega, radi o različitim konceptima terorizma.

- Al Kaide nema vojsku niti teritorije, ona se bori sistemom nezavisnih ćelija i izbegava da ubija Muslimane, dok je to za Al Šabab, Boko Haram i ostale grupe iz Afrike totalno nebitno. Oni ubijaju sve koji ne žele da im priđu. Al Zavakiri će se još jednom naći kao početna tema na jutarnjim brifinzima obaveštajnih službi to je sigurno, a da li će ucena koju su SAD objavile za njegovu glavu ovoga puta imati efekta brzo ćemo saznati, zaključuje Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja