MERKELOVA OD 14. MARTA PONOVO KANCELARKA: Evo šta je sve morala da prihvati u  koalicionom sporazumu!
Foto: EPA

NEMAČKA KONAČNO DOBIJA VLADU

MERKELOVA OD 14. MARTA PONOVO KANCELARKA: Evo šta je sve morala da prihvati u koalicionom sporazumu!

Planeta -

Nemačke Hrišćansko demokratska unija (CDU), Hrišćanska socijalna unija (SCU) i Socijaldemokratska partija potpisale su danas koalicioni sporazum, u kome, pored standardnih velikih tema ima i neobičnih stavki, kao što je finansiranje čistačica, ubijanje vukova ili namera da se gotova jela učine zdravijim

Nemačka kancelarka će 14. marta biće ponovo izabrana za kancelarku, čime će Nemačka skoro pola godine posle izbora dobiti novu vladu, a kako se navodi, rad velike koalicije biće baziran na koalicionom sporazumu o kojem su početkom februara saglasnost postigli CDU, CSU i SPD.

Na 177 stranica tog sporazuma može se pročitati sve što vlada planira da realizuje tokom svog mandata, a među planiranim projektima ima i nekih neobičnih.

Prvi od njih je uvođenje finansijske pomoći za korišćenje kućnih usluga za samohrane roditelje, za starije osobe ili one koji neguju članove porodice. Vlada će plaćati čistačice za ljude koji svoje stanove ne mogu sami da čiste ili su pod stalnim vremenskim pritiskom.

U koalicionom ugovoru je dogovoreno podsticanje razvoja vinogradarstva, pogotovu na obroncima, a osim toga oznake porekla nemačkih vina bi trebalo da budu međunarodno zaštićene. Potpisnici koalicionog ugovora žele čak da podrže incijativu da e-sport postane olimpijska disciplina, što znači razvoj elektronskog-sporta.

Nemačka vlada zahteva da Evropska komisija preispita status vukova kao zaštićene vrste, a Unija i SPD će odrediti u kojim situacijama vukovi smeju da se ubijaju - kako bi se zaštitili ljudi ili stoka.

Potpisnici koalicionog sporazuma brinu i oko načina ishrane građana Nemačke, a pošto niko ne može da se prisili da jede više povrća, biće razvijena Nacionalna strategija redukcije, čiji je cilj manje šećera, soli i masnoća u picama, supama iz kesice i tako dalje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track