IZRAELSKI MINISTAR: Uništenje sirijskog nuklearnog reaktora bila je poruka Iranu!
Foto: Reuters

POSLE PRIZNANJA

IZRAELSKI MINISTAR: Uništenje sirijskog nuklearnog reaktora bila je poruka Iranu!

Planeta -

Izraelsko bombardovanje nuklearnog reaktora u Siriji 2007. godine poruka je Iranu da Izrael neće dozvoliti Teheranu da se domogne nuklearnog oružja, izjavio je danas izraelski ministar za obaveštavanje Izrael Kac.

"Tom operacijom i njenom uspešnošću jasno je stavljeno do znanja da Izrael nikada neće dozvoliti da se nuklearno oružje nađe u rukama onih koji ugrožavaju njegovu egzistenciju - tada Siriji, a danas Iranu", naveo je Kac.

Izraelski ministar za obaveštavanje je to pojasnio nekoliko sati nakon što je Izrael zvanično, prvi put, priznao da je 2007. godine izveo vazdušni napad na postojenje Al-Kubar u sirijskom regionu Deir al-Zour.

Izraelska vojska je saopštila da je tim napadom otklonjena velika pretnja po Izrael i region i da je to "poruka" drugima.

"Poruka napada na reaktor izvedenog 2007. jeste da Izrael neće tolerisati izgradnju koja može da predstavlja egzistencijalnu pretnju. To je bila poruka 1981, to je bila poruka 2007, i to je buduća poruka našim neprijateljima", naveo je danas načelnik Generalštaba izraelskih oružanih snaga Gadi Eizenkot.

Iz perspektive Izraela, taj napad je bio izuzetno uspešan jer ne samo što je reaktor uništen, već je sprečena dalja eskalacija i ojačana izraelska moć zastrašivanja u regionu, a kasnije se ispostavilo da se baš ta oblast u Siriji našla u rukama Islamske države.

Inače, udar iz 2007. podsećao je na izraelski napad na reaktor koji je bio u izgradnji u Iraku 1981. godine, a za koji se verovalo da je sprečio Sadam Huseina da kupi oružje za masovno uništenje koje je moglo da bude upotrebljeno u Zalivskom ratu deceniju kasnije.

foto: Reuters

Današnjim saopštenjem, Izrael je skinuo veo tajne s jedne od svojih nasmelijih i najmisterioznijih operacija u novijoj istoriji, ocenjuje američka agencija.

Iako se u širokim krugovima verovalo da Izrael stoji iza vazdušnog napada izvedenog 6. septembra 2007, ta zemlja nikada ranije nije javno komentarisala o tome.

Odluka Izraela da danas objavi saopštenje o ovom napadu usledila je nakon što je izraelski premijer Benjamnin Netanijahu vise puta proteklih meseci pozvao SAD i međunarodnu zajednicu da preduzmu oštru akciju protiv saveznika Sirije, Irana.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track