LAVROV: Velika Britanija bolje da smiri živce! Namerno želi da podriva odnose sa Rusijom
Foto: Reuters

u koju svrhu?

LAVROV: Velika Britanija bolje da smiri živce! Namerno želi da podriva odnose sa Rusijom

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Tokiju da London namerno teži podrivanju odnosa s Moskvom, povodom slučaja trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas povodom slučaja trovanja nervnim agensom u Engleskoj bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke, da je Velikoj Britaniji "bolje da obuzda nerve" i da su pitanja koja Moskva postavlja Londonu u vezi sa tim slučajem "potpuno profesionalna".

"Nema sumnje da su britanske vlasti namerno zauzele kurs čiji je cilj podrivanje bilateralnih odnosa", kazao je Lavrov posle razgovora s japanskim kolegom Tarom Konom, prenosi Tass.

Šef ruske diplomatije je naveo da će Kremlj i dalje primenjivati recipročne mere "ako London nastavi s akcijama protiv Rusije".

Tenzije između dve zemlje porasle su od 4. marta kada su bivši ruski i britanski agent Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani u engleskom gradu Solsberiju. Oni su i dalje u kritičnom stanju.

London tvrdi da su otrovani varijantom nervnog gasa "novičok", razvijenom u Sovjetskom Savezu, dok Moskva negira umešanost.

Moskva očekuje, dodao je Lavrov, da će kontakti Tokio i Londona pomoći da se razjasni gde su Skripalj i njegova ćerka, i da se pojasne određena pitanja u vezi s istragom tog slučaja.

"Izrazili smo nadu da će naši japanski prijatelji održati kontakte s Velikom Britanijom kako bi pomogli razjašnjenju najmanje dve stvari - gde se trenutno nalaze gospodin Skripalj i njegova ćerka i zašto je britanska vlada već izrekla presudu iako se očekuje da istraga traje mesecima", kazao je Lavrov.

Japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono rekao je da je upotreba hemijskog oružja neprihvatljiva i pozvao da se utvrde činjenice u slučaju trovanja Skripalja.

Lavrov je dodao da Moskva insistira "na saradnji uz potpuno poštovanje Konvencije o hemijskom oružju".

Kurir.rs/Beta,Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track