VAŠINGTON POPUSTIO: EU će biti pošteđena carina na čelik i aluminijum
Foto: EPA

NEĆE BITI TRGOVINSKOG RATA?

VAŠINGTON POPUSTIO: EU će biti pošteđena carina na čelik i aluminijum

Planeta -

Vlada Sjedinjenih Država je saopštila danas da će Evropska unija biti među trgovinskim partnerima koji će biti pošteđeni odluke o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

Taj potez je otklonio neposredni rizik od trgovinskog rata sa EU, koja je zapretila da će uzvratiti uvođenjem carina na niz američkih proizvoda.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtajzer rekao je u Vašingtonu da je predsednik Donald Tramp odlučio da "obustavi" primenu tarifa za zemlje koje su u trgovinskim pregovorima sa Sjedinjenim Državama.

foto: AP

On je dodao da će 28 država članica EU biti izuzete od tarifa, zajedno s Kanadom, Meksikom, Australijom, Argentinom i Brazilom.

Tramp je isplanirao da uvede carine od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na aluminijum, a sankcijama će biti pogođena Kina koja je, kako se navodi, preplavila svet jeftinim čelikom i aluminijumom, ali da bi u praksi one nanele štetu i mnogim američkim saveznicima, poput EU.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer i komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrem su posetili ove nedelje Vašington kako bi zatražili izuzeće od tarifa.

Altmajer je danas rekao u nemačkom parlamentu da je "pitanje od fundamentalnog značaja - da li se svi zalažemo za otvoreno i fer svetsko tržište u budućnosti".

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRPSKI DRŽAVNI VRH U SMRTNOJ OPASNOSTI! Vučićev avion može da se sruši!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track