RASISTIČKI NAPADI U AUSTRIJI U PORASTU: Na meti najčešće muslimani i izbeglice!
Foto: printscreen Vienna.at

ZABRINJAVAJUĆE

RASISTIČKI NAPADI U AUSTRIJI U PORASTU: Na meti najčešće muslimani i izbeglice!

Austrija -

BEČ - Nevladina organizacija ZARA upozorila je da je u Austriji ponovo porastao broj rasističkih ispada i napada posebno preko Interneta.

U godišnjem izveštaju o rasizmu u Austriji konstatovan je rekordan broj rasističkih ispada, a direktorka organizacije ZARA Klaudija Šefer kaže da se čini da "postoji jedna vrsta rasističkog konsenzusa". Šeferova je kritikovala vladu jer se nije jasno odredila prema tom pitanju.

"Imalo bi povoljan uticaj ako bi vlada jedinstveno, a ne pojedinačno, stala i delovala protiv rasizma u Austriji i poručila da mu nije mesto u ovoj zemlji", naglasila je ona dodajući da takav razvoj događaja trenutno ne vidi.

Istovremeno, ona kritikuje vladu da umesto toga donosi mere kojima pogoršava status ljudi na osnovu porekla i vrste boravka, ali i zbog populističkih parola i predizbornih obećanja, te prenosi utisak o "opasnim strancima".

Rasistički napadi na ulicama ili na internetu su pre svega usmereni protiv muslimana i izbeglica, navodi ZARA, koja upozorava da postoji "upadljivo ponovno oživljavanje" nacističke ideologije. Prošle godine, kako se navodi u izveštaju, bilo je više rasističkih parola, a mnoge od njih su sadržale i nacističke simbole.

Uzrok tome, smatra ZARA, je što je došlo do jačanja desničarsko populističkih partija i sve većeg njihovog učešća u pojedinim evropskim vladama.

Broj prijavljenih rasističkih ispada i napada iz prošle godine - 1.162 rekordan je, a najveći deo, 44 odsto, izveden je putem članaka, poruka i komentare na internetu, pri tome uz sejanje mržnje i poruke o uništenju, a usmeren je pre svega protiv muslimana i izbeglica, ali je bilo i ispada antisemitskog sadržaja.

"Fatalne posledice ima i činjenica da mediji, i to čak i kvalitetni, sve više navode nacionalnost kada pišu o krivičnom delu pojedinca", primećuje organizacija ZARA.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Vienna.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track