TRAMP SRUŠIO AMERIČKE BERZE: Indeksi u crvenom posle odluke američkog predsednika da uvede kaznene takse Kini!
Foto: printscreen Vašington post

POTRES NA VOLSTRITU

TRAMP SRUŠIO AMERIČKE BERZE: Indeksi u crvenom posle odluke američkog predsednika da uvede kaznene takse Kini!

Planeta -

Indeksi na Volstritu beleže danas veće gubitke pošto je Trampova administracija uvela takse na uvoznu robu iz Kine i ograničenja na kineske investicije.

Kineska vlada je saopštila da će se braniti pa investitori strahuju od tenzija između dve najveće svetske privrede. Američke industrijske i tehnološke kompanije beleže neke od najvećih gubitaka, dok su i evropski indeksi završili duboko u crvenom.

Indeksi Dau Džons je u minusu jedan odsto, Standard end Pur 500 od 1,3 odsto, a Nasdak od jedan odsto. U Evropi je nemački DAX pao 1,7 odsto, francuski CAC 40 pao 1,4 odsto, a britanski FTSE 100 za 1,2 odsto.

Na istoku je ranije danas Nikei porasta jedan odsto, južnokorejski Kospi 0,4 odsto, dok je hongkonški Hang Seng pao 1,3 odsto, a Šangajski kompozitni indeks 0,5 odsto.

Posle najave Trampove administracije da će uvesti ograničnenja na kineske investicije i takse na oko 48 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine, indeksi su pali kao ranije posle najave taksi na čelik i aluminijum.

Cene nafte su u padu. Vrednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, pala je je 1,07 odsto na 64,47 dolar po barelu, a nafte Brent za 0,63 odsto na 69,03 dolara po barelu.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja