Najnovije vesti

UPRKOS VELIKOJ PETICIJI GRAĐANA: U austrijskim restoranima će ipak moći da se puši
Foto: Reuters

OPOZICIJA NEZADOVOLJNA

UPRKOS VELIKOJ PETICIJI GRAĐANA: U austrijskim restoranima će ipak moći da se puši

Austrija

Pušenje u austrijskim restoranima i kafićima neće biti zabranjeno, odlučio je danas donji dom parlamenta Austrije, uprkos peticiji više od pola miliona građana koji se tome protive.

"Sve do danas nijedna zemlja na svetu nije napravila korak nazad u zaštiti nepušača", rekla je u raspravi poslanica opozicionih socijaldemokrata Pamela Rendi-Vagner.

Prethodna vlada sastavljena od socijaldemokrata (SPO) i konzervativne Narodne stranke (OVP) složila se da zabrana pušenja stupi na snagu 1. maja, a odvojene prostorije za pušače postanu nelegalne.

Međutim, desničarska Slobodarska partija (FPO) je opoziv te odluke postavila kao uslov za koalicioni sporazum o novoj vladi.

Ministarka zdravlja iz FPO Beate Hartinger-Klajn optužila je opoziciju za diskriminaciju pušača i osudila pokušaje njihove marginalizacije.

foto: Reuters

Austrijska lekarska komora i udruženje obolelih od raka pluća prikupili su 543.000 potpisa pa će parlament moradi da ramotri današnju odluku parlamenta.

Iako su konzervativne i desne stranke opozvale odluku o zabrani pušenja u restoranima i kafićima, povisili su granicu za kupovinu cigareta sa 16 na 18 godina i zabranili pušenje u automobilima u kojima se voze maloletnici.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...