(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE: Prethodne tri godine bile su najtoplije u istoriji, a evo šta nas čeka 2018.
Foto: Printscreen Thinkstock/NASA

planeta ključa

(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE: Prethodne tri godine bile su najtoplije u istoriji, a evo šta nas čeka 2018.

Planeta -

Prethodne tri godine bile su najtoplije u istoriji merenja sa toplotnim talasima u Australiji, arktičkom vrućinom i nestašicom vode u Kejptaunu, a vremenski ekstremi nastaviće se i u 2018., objavio je UN.

Atlantski uragani i monsunske kiše u Indiji doveli su do toga da je 2017. bila najskuplja godina u istoriji kada se sabere šteta nastala zbog ekstremnih vremenskih i klimatskih prilika, stoji u godišnjem izveštaju Svetske meteorološke organizacije (WMO) o globalnoj klimi.

"Ova 2018. godina počela je tamo gde je 2017. stala, sa ekstremnim vremenskim uslovima koji odnose ljudske živote i uništavaju imovinu", napisao je u izveštaju glavni tajnik WMO-a Peteri Toles.

Studija je potvrdila ranije zaključke da je 2016. bila najtoplija u istoriji merenja , a 2017. i 2015. su na drugom mestu. To potvrđuje trend zagrevanja za koji Svetska meteorološka organizacija krivi emisiju gasova staklene bašte.

Što se tiče 2018., dosad se pokazalo da su "Australiju i Argentinu pogađaju ekstremni toplotni talasi, suše se nastavljaju u Keniji i Somaliji, a Kejptaun se bori sa nedostatkom vode", kaže se u izveštaju

Toles je upozorio da su neobično visoke temperature na Arktiku 2018. u suprotnosti sa žestokim zimskim olujama u Evropi i severnoj Americi.

Gotovo 200 država obavezalo se 2015. godine da svoju privredu "skinu" sa fosilnih goriva, u okviru Pariskog klimatskog sporazuma.

Američki predsjednik Donald Tramp, koji ne veruje da je efekat staklene bašte glavni uzrok zagrevanja planeta i sumnja u teoriju globalnom zagrevanju, najavio je povlačenje iz Pariskog sporazuma i dalje u Americi promoviše uporabu gasa, nafte i uglja.

Kurir.rs/Index.rs

Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track