(VIDEO) PREDOMISLIO SE: Tramp prvo zapretio vetom, pa potpisao budžet od 1,3 biliona dolara, a Kongresu je poslao oštru poruku
Foto: Reuters

NAJVEĆE ULAGANJE U VOJSKU

(VIDEO) PREDOMISLIO SE: Tramp prvo zapretio vetom, pa potpisao budžet od 1,3 biliona dolara, a Kongresu je poslao oštru poruku

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp je potpisao zakon o budžetu iako je samo nekoliko sati pre toga najavio da će na njega staviti veto.

"Zbog nacionalne bezbednosti, potpisujem ovaj budžet, ali nisam zadovoljan. I poručujem Kongresu - nikada više neću da potpišem nešto ovako. Ovo niko nije stigao da pročita, dokument je star tek sat vremena", naveo je Tramp pokazujući na dokument od 2.200 stranica.

On je naglasio da je hteo da blokira zakon, ali je uvideo da u njemu ima dosta pogodnosti koje se odnose na vojsku, tako da je promenio mišljenje.

"Niko nije više razočaran nego ja, jer je tolika suma u pitanju, ali morali smo da finansiramo vojsku", rekao je predsednik navodeći koliko će se tačno ulagati u vojnu opremu i naoružanje.

Oko 6 milijardi dolara će biti utrošeno na borbu protiv opijatske krize sa kojom se SAD trenutno suočavaju.

"Ljudi odu kod lekara, a izađu kao narkomani. Želimo da radimo na leku protiv bolova koji neće izazivati zavisnost", rekao je predsednik.

foto: Reuters

Zakon predviđa budžet od 1,3 biliona dolara koji se najviše odnosi na finansiranje vojske.

Takođe, Tramp je najavio da će ovim početi i gradnja zida na granici sa Meksikom. Ipak, on je poručio imigrantima da su republikanci na njihovoj strani, "za razliku od demokrata koji ih koriste za njihovu politiku".

foto: Reuters

Tramp je prvo zapretio vetom na budžetski zakon, jer ne predviđa rešenje za korisnike programa DACA koji mlade imigrante bez dokumenata štiti od deportacije, niti dovoljno sredstava za finansiranje zida na granici sa Meksikom.

foto: Reuters

"Razmatram veto na predlog zakona zbog činjenice da su demokrate napustile više od 800.000 primalaca DACA programa (nisu čak ni spomenuti u predlogu), kao i zbog toga što nema potpunog finansiranja zida na granici koji je očajnički potreban zbog nacionalne bezbednost SAD", napisao je Tramp na Tviteru.

Prethodno je Kongres usvojio budžetski zakon u iznosu od 1,3 biliona dolara koji predviđa značajno povećanje vojnog budžeta, ali ne spominje imigracioni program DACA za zaštitu od deportacije mladih migranata koji su ilegalno dovedeni u tu zemlju kao deca.

Kurir.rs Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) U ovom srpskom gradu je eskaliralo vršnjačko nasilje. Čak 956 slučajeva nasilja za jedno plugodište!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track