PUĐDEMON OPET POBEGAO: Zbog pretnje hapšenjem u Finskoj otišao u Belgiju
Foto: Reuters

katalonski lider

PUĐDEMON OPET POBEGAO: Zbog pretnje hapšenjem u Finskoj otišao u Belgiju

Planeta -

Smenjeni katalonski lider Karles Puđdemon protiv kojeg je Španija izdala evropski nalog za hapšenje napustio je u petak Finsku i vratio se u Belgiju, izjavio je danas finski poslanik koji je pozvao Puđdemona u posetu Helsinkiju.

Poslanik Miko Karna napisao je na Tviteru da je upravo dobio informaciju da je "Puđdemon u petak uveče otišao iz Finske u Belgiju".

Policija u Finskoj saopštila je ranije danas da je spremna da uhapsi bivšeg katalonskog lidera, ali je dodala da ne zna da li je on i dalje u njihovoj zemlji.

Puđdemon koji mesecima živi u egzilu u Belgiji, u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima kao i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Španski sudija juče je izdao poternice za šest zvaničnika katalonskih separatista, medju kojima je i Puđdemon.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

Kurir.rs/Beta AFP

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track