(VIDEO) DAN KADA JE EVROPA IZGLEDALA KAO SA MARSA: Pogledajte kako je kad sve postane narandžasto, čak i lavine!
Foto: Printscreen Tweet

fenomen

(VIDEO) DAN KADA JE EVROPA IZGLEDALA KAO SA MARSA: Pogledajte kako je kad sve postane narandžasto, čak i lavine!

Planeta -

Zbog peščane oluje koja je iz Sahare stigla do Evrope, planinski vrhovi u Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj i Rumuniji izgledaju kao da su sa Marsu.

Naime, ovaj meteorološki fenomen javlja se svakih nekoliko godina, a zbog peska, prašine i polena, sneg u istočnoj Evropi obojio se u narandžasto!

Meteorolozi su nekoliko dana upozoravali na dolazak velike količine saharskog peska na južne delove Evrope i Azije, a snimljena je i narandžasta lavina snega.

Oni objašnjavaju da je ovaj fenomen izazvan kombinacijom snega, kiše i peska koji je nanet iz Sahare gde su bile pustinjske oluje.

Na Tviteru se pojavi snimak ove lavine uz poruku: "Ovo je novi pogled na lavinu s planine Elbrus u jugozapadnoj Rusiji. Dogodilo se juče, a sneg je dobio narandžastu nijansu od prašine iz Sahare."

Slike snega neuobičajene boje postavljali su na društvene mreže građani iz Rusije, Bugarske, Ukrajine, Rumunije i Moldavije.

Ova pojava dešava se otprilike svake pete godine, ali koncentracije peska su sada znatno više nego obično, piše BBC.

Ovi neobični prizori sa skijališta viđeni su i u Sočiju u Rusiji, gde su se 2014. godine održale Zimske olimpijske igre.

Britanski meteorolog Stiven Kejts, je rekao da se narandžaste čestice vide čak i na fotografijama NASA, i to u atmosferi iznad čitavoga Mediterana.

Kurir.rs/Gardian

Foto printscreen Tweet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) LAVINA ZA PETAMA! Usred spusta hrpa snega krenula na njega!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track