(FOTO) MONSTRUOZAN ZLOČIN: Preživela je holokaust, a onda je 75 godina kasnije BRUTALNO IZBODENA I ZAPALJENA USRED PARIZA samo zato što je Jevrejka!
Foto: Twitter Printscreen

Antisemitizam!

(FOTO) MONSTRUOZAN ZLOČIN: Preživela je holokaust, a onda je 75 godina kasnije BRUTALNO IZBODENA I ZAPALJENA USRED PARIZA samo zato što je Jevrejka!

Planeta -

Mirijel Knol (85) izbodena je 11 puta i ostavljena u svom zapaljenom stanu u Parizu u petak, a tužioci istražuju da li je antisemitizam motiv za ubistvo ove žene koja je preživela holokaust, saopštio je portparol francuske vlade Benžamen Grivo juče na “Tviteru”.

Policija je pritvorila dve osobe osumnjičene za zločin, a kako saznaje “Vašington post” jedan od njih je 1989. godište.

Jevrejske grupe odmah su stavile slučaj u okvire jačanja antisemitizma u Francuskoj i povezale ga sa drugim ubistvom koje se istražuje u tom kontekstu – ubistvo 66-godišnje ortodoksne Jevrejke Sare Halimi, lekarke i vaspitačice, u aprilu prošle godine, koja je pretučena u svom stanu i potom izbačena kroz prozor.

Vlasti sumnjaju na komšiju muslimana.

"Ovo se dogodilo u istom delu Pariza, nekoliko ulica dalje. Obe žrtve su starije žene koje su živele same i koje su se prethodno žalile na pretnje", kaže Noemi Haliu, francuski novinar.

Knol i Halimi su živele u 11. distriktu na istočnoj strani Pariza, oblasti koju tradicionalno naseljavaju imigranti, ali je poslednjih godina došlo do talasa džentrifikacije, ili socijalnog “čišćenja”.

"Oba zločina su brutalna i činjenica je da su obe žrtve bile slabe žene", rekao je Haliu.

Francuske vlasti objavile su juče da istražuju da li je Mirijel Knol bila targetirana zbog religiozne pripadnosti, u sred rastućih tenzija u javnosti. Fransis Kalifat, šef Reprezentativnog veća francusko-jevrejskih organizacija, smatra da ne treba isključiti mogućnost da je ubistvo Knolove antisemitistički čin.

Francuske vlasti su poslednjih godina često oklevale da napade na Jevreje formalno opišu kao antisemitistički motivisane. To je bio predmet rasprave između jevrejskih vođa i francuske vlade, a čak je i predsednik Francuske Emanuel Makron nedavno zatražio poboljšanje odnosa.

Ubistvo Halimijeve je preraslo u nacionalni skandal kad su vlasti prvo odbile da istraže da li je u pitanju antisemitistički napad, uprkos svedočenju njene porodice da se osumnjičeni stalno svađao sa žrtvom.

Isto važi i za ubistvo prodavca mobilnih telefona Ilana Halimija 2006, 23-godišnjeg Jevreja, kojeg je ubila “Banda varvara”, kriminalna grupa imigranata iz pariskih predgrađa. Banda je targetirala Halimija (koji nije povezan sa Sarom Halimi) jer je bio Jevrejin, čak su tražili veliku otkupninu od njegove porodice, koja pripada srednjoj klasu, jer su mislili da su bogati.

Mirijel Knol je kao dete izbegla hvatanje pariskih Jevreja u julu 1942. Francuska policija je u Parizu uhapsila oko 13.000 Jevreja koji su potom smešteni na sada uništen stadion “Velodrom d’Hiver” kod Ajfelove kule. Većina uhapšenih je kasnije deportovana u “Aušvic”.

Ubistvo Knolove podiglo je nemir u javnosti oko uznemiravajućeg trenda bez jasnog rešenja.

Kurir.rs/Washington Post

Foto: Twitter Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track