GUTEREŠ ŠOKIRAN IZJAVOM GENERALA: Čelnik vojske Mjanmara ponizio izbeglice Rohindža
Foto: AP /Richard Drew

nehumano

GUTEREŠ ŠOKIRAN IZJAVOM GENERALA: Čelnik vojske Mjanmara ponizio izbeglice Rohindža

Planeta -

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je šokiran komentarom šefa vojske Mjanmara Min Aung Hlainga, da muslimanski manjinski narod Rohindža nema ništa zajedničko sa ostatkom populacije i da je njihov zahtev za državljanstvo izazvao nedavna nasilja.

Kako se navodi na sajtu generala Hlainga, on je prošle nedelje, obraćaćajući se vojnicima i njihovim porodicama, rekao da Rohindža "nemaju nikakve karakteristike zajedničke kulture sa etnicitetom Mjanmara", prenosi Rojters.

Šef mjanmarske vojske smatra i da su tenzije u Rakajnu "pojačane zato što su Bengalci zahtevali državljanstvo", koristeći se terminom Bengalci koji Rohindže izbegavaju, jer ukazuje na to da su onda oni ilegalni migranti iz Bangladeša.

Gutereš je u saopštenju u ponedeljak poručio da je šokiran tim komentarima i pozvao "sve lidere u Mjanmaru da zauzmu jedinstveni stav protiv podsticanja mržnje i za promovisanje zajedničke harmonije".

"Generalni sekretar UN ponovo naglašava značaj uviđanja korena uzroka nasilja i odgovornosti vlade Mjanmara da omogući bezbednost i pomoć onima kojima je to potrebno", navodi se u njegovom saopštenju.

Iako veliki broj Rohingja tvrdi da su zajedno sa porodicama u Mjanmaru živeli generacijama, oni nisu među 135 zvanično priznatih etničkih grupa i zahtev za državljanstvo im je zbog toga odbijen.

U Bangladeš je izbeglo skoro 700.000 Rohingja od kako je vojska počela sa napadima na zapadnu saveznu državu Rakajn u Mjanmaru, podseća britanska agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta Marko Đurić kaže o kosovskoj policiji dan posle hapšenja i maltretiranja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track