NOVI ZELAND NE PROTERUJE RUSKE DIPLOMATE: Nije da ih vole, razlog je mnogo bizarniji
Jasinda Arden, premijerka Novog Zelanda, Foto: EPA

diplomatija

NOVI ZELAND NE PROTERUJE RUSKE DIPLOMATE: Nije da ih vole, razlog je mnogo bizarniji

Planeta -

Novi Zeland pokušao je da pokaže "solidarnost" sa Velikom Britanijom u slučaju Skripalj, ali po rečima premijerke nije uspeo da pronađe makar jednog ruskog špijuna.

Džasinda Ardern je lokalnim medijima rekla da je Novi Zeland ima želju da protera nekog Rusa - ali nisu mogli da ih nađu. "Proverili smo i na Novom Zelandu nemamo nijednog neprijavljenog obaveštajca. Da imamo, proterali bi ih ", rekla je Ardern za RNZ. Premijerka je spekulisao da je odsustvo "neprijavljenih službenika obaveštajnih službi" na Novom Zelandu znači da tu nema mnogo čega interesantnog Ovaj slučaj dolazi nakon koordiniranog proterivanja ruskih diplomata od strane najbližih saveznika Velike Britanije, uključujući Francusku, Nemačku i SAD.

Ukupno, više od 20 država je izjavilo da će poslati ruske diplomate kući. London je pozvao na odmazdu protiv Moskve nakon što je optužio Rusiju za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Salsberiju 4. marta. Međutim, nisu svi obećali svoju bezuslovnu podršku londonskoj diplomatskoj ofanzivi. Beč je u ponedeljak saopštio da neće proterati ruske diplomate iz Austrije i umesto toga izabrao "otvorene kanale dijaloga" sa Moskvom. Slovačka je takođe preuzela stav Beča, rekavši da ne sledi poziv Velike Britanije za proterivanje. Moskva je žestoko odbila bilo kakvo učešće u incidentu i zatražila je potpun pristup dokazima kako bi mogla da se sprovede transparentna istraga.

Kurir.rs/RT

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta Marko Đurić kaže o kosovskoj policiji dan posle hapšenja i maltretiranja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track