Najnovije vesti

ZAKERBERG ĆE IPAK SVEDOČITI, ALI NEĆE BITI JEDINI: I šefovi Gugla i Tvitera na saslušanju 10. aprila
Foto: AP

O PRIVATNOSTI PODATAKA

ZAKERBERG ĆE IPAK SVEDOČITI, ALI NEĆE BITI JEDINI: I šefovi Gugla i Tvitera na saslušanju 10. aprila

Planeta

Direktor Fejbuka Mark Zakerberg ipak će da svedoči pred američkim Kongresom o tome kako su podaci miliona korisnika završili u vlasništvu britanske kompanije Kembridž analitika.

Prvi čovek najveće svetske društvene mreže priprema strategiju za svedočenje, tvrde izvori. Pritisak pravnika, medija i javnosti postao je prevelik da Zakerberg ne bi i lično na sudu izneo svoje mišljenje o aferi. Izvori iz Fejsbuka veruju da je Zakerberg ipak odlučio da svedoči kako bi prebacio pritisak na izvršne direktore Gugla i Tvitera, Sundara Pičaija i Džeka Dorsija, da i oni svedoče.

Predsednik Pravosudnog komiteta SAD, Čak Gresli, pozvao je Zakerberga, Pičaija i Dorsija na saslušanje o privatnosti podataka 10. aprila. To znači da će velika trojka ipak biti saslušana u Vašingtonu, a ne u Londonu kako je prvobitno bilo odlučeno.

Predsednik odbora britanskog Parlamenta za medije Demijan Kolins pozvao je ranije danas izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga da "ponovo razmisli" o odluci da se ne odazove pozivu za svedočenje i ponovio ponudu šefu Fejsbuka da svedoči putem video linka.

Zakerberg je odbio je da govori pred tim odborom koji istražuje "lažne vesti", i ponudio da pošalje svoje direktore.

Fejsbuk je britanskom parlamentu ponudio svedočenje šefa Odseka za tehnologiju Majka Šrefera ili šefa odseka za proizvode Krisa Koksa.

Šef Fejsbuka je poziv za pojavljivanje dobio i od Evropskog parlamenta, a Evropska komisija je zatražila od Fejsbuka da u roku od dve nedelje pruži odgovore na pitanja pokrenuta skandalom s firmom Kembridž analitika, uključujući na pitanje da li su lični podaci Evropljana bili korišćeni.

Zakerberg je i pod pritiskom da se pojavi pred Kongresom SAD posle navoda da je konsultantska firma Kembridž analitika pokupila lične podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka i iskoristila taj materijal da bi pomogla Donaldu Trampu da bude izabran za predsednika SAD 2016. godine.

Kurir.rs/CNN/Tanjug Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta Marko Đurić kaže o kosovskoj policiji dan posle hapšenja i maltretiranja!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...