Najnovije vesti

POVOD ILI IZGOVOR? Evo na osnovu čega je Velika Britanija objavila diplomatski rat Rusiji!
Foto: Profimedia

To je to?

POVOD ILI IZGOVOR? Evo na osnovu čega je Velika Britanija objavila diplomatski rat Rusiji!

Planeta

Ruski mediji objavili su "tajne materijale" na osnovu kojih su SAD i EU odlučile da proteraju ruske diplomate, solidarišući se sa optužbama Londona da je Rusija umešana u trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

List Komersant objavio je prezentaciju koju je pokazao britanski ambasador, a koja je potom u štampanom obliku podeljena predstavnicima stranih ambasada nekoliko dana pre proterivanja ruskih diplomata.

Novine pišu da se prezentacija sastojala od šest slajdova, od kojih je na prvom bio naslov "Incident u Solsberiju".

Na drugom slajdu su hronologija perioda od 4. do 20. marta i karta sa mestima incidenta:

Treći slajd se, prema podacima Komersanta, naziva "Nova faza ruske agresije" i sadrži opis otrovnog agensa, a u samom dokumentu se bez dokaza tvrdi da je Rusija "bez ikakve sumnje" odgovorna za incident i da "nijedna druga zemlja nije imala istovremeno mogućnosti, nameru i motiv":

"Ne postoji nikakvo alternativno objašnjenje koje zaslužuje poverenje", citira list materijale iz prezentacije.

Na drugim slajdovima prezentacije prikazano je da Rusija nije dostavila Velikoj Britaniji dokaze o svojoj neumešanosti u incident, kao i informacije da su britanske vlasti "izbrojale oko 30 paralelnih pokušaja dezinformacija".

Takođe je opisan efekat pomenute otrovne supstance:

Dat je i "dug spisak neprijateljskih akcija Rusije", koji se sastoji od 12 blokova:

List piše da prezentacija praktično ne pruža nove informacije o slučaju Skripalj, ističući samo jednu razliku: došlo je do prekvalifikacije statusa Moskve od počinioca "sa velikom verovatnoćom" na krivca "bez ikakve sumnje".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je neuspehom prezentaciju od šest slajdova britanske premijerke Tereze Mej, koja je predstavljena stranim ambasadorima u Rusiji na zatvorenom brifingu u britanskoj diplomatskoj misiji u Moskvi.

"I to je to! Komersant je nabavio one najtajnije materijale na osnovu kojih su SAD i EU odlučile da proteraju ruske diplomate, solidarišući se sa optužbama Londona protiv Rusije o navodnoj umešanosti u slučaj Skripalj", napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

"Ovo je neuspeh Tereze Mej. Otkrivena je najveća manipulacija svetskim javnim mnjenjem u koju su umešane britanske vlasti. Na osnovu šest sličica doneta je odluka o odgovornosti države za hemijski napad", istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

Kurir.rs/Komersant

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...