KINESKI ODGOVOR ĆE IH BAŠ ZABOLETI: Peking sprema rampu za ovu robu iz SAD!
Foto: AP / Mark Schiefelbein

trgovinski rat

KINESKI ODGOVOR ĆE IH BAŠ ZABOLETI: Peking sprema rampu za ovu robu iz SAD!

Planeta -

Dok su sve oči uprte u Peking u iščekivanju odgovora na Trampovo uvođenje tarifa, Kina je spremna da uzvrati kontramerama koje bi, kako prenose mediji, zabolele SAD još više.

Kina će ciljati veliki broj robe iz američkog uvoza, navodi se. Prete da će to obuhvatiti robu u vrednosti tri milijarde dolara, između ostalog poljoprivredne, čelične i aluminijumske proizvode.

Prošle nedelje američki predsednik Donald Tramp uveo je tarife od 60 milijardi dolara na kinesku robu u pokušaju da, kako je rekao, smanji trgovinski deficit sa drugom najvećom ekonomijom na svetu. Trgovinski deficit SAD sa Kinom iznosio je 375 milijardi dolara u 2017. godini.

"Ograničavanje uvoza iz Kine izazvaće porast cena u SAD", upozorava Global tajms.

"Jeftini proizvodi visokog kvaliteta napravljeni u Kini odgovarali su običnim Amerikancima koji će morati sada da traže skuplje alternative. Kineske kontramere će pogoditi američki izvoz, otežati zapošljavanje i naštetiti američkoj ekonomiji. U poređenju sa kineskom listom, lista SAD boli više. Što je taj potez strožiji, jači je uticaj na Vašington", piše taj list.

Prošle nedelje američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros predložio Kini da, ukoliko želi manje takse, da onda kupi više američkog tečnog prirodnog gasa.

Kurir.rs / Global tajms

Foto: AP / Mark Schiefelbein

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track