Najnovije vesti

TRAMP: Program za zaštitu imigranata je mrtav!
Foto: AP

sad je kongres na potezu

TRAMP: Program za zaštitu imigranata je mrtav!

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je danas "mrtvim" program DACA, koji štiti imigrante koji su u SAD došli nelegalno kao deca, i izvršio pritisak na Kongres SAD da pod hitno usvoji zakon o obezbeđivanju granice s Meksikom.

"DACA je mrtav, jer demokrate nije bilo briga niti su reagovali", poručio je Tramp na svom nalogu na Tviteru dodajući da sada svi žele da iskoriste pogodnosti tog programa.

Tramp, koji je zauzeo čvrst stav o legalnim i ilegalnim migracijama kao predsednik, rekao je u septembru da će ukinuti program DACA, ali je dao Kongresu SAD, koji je pod kontrolom republikanaca, rok do 6. marta da pronađu zamenu za program. Kongres nije ispunio rok, ali su američki sudovi doneli proesudu da program, za sada, može da ostane na snazi.

U odvojenoj poruci na Tviteru, Tramp je naveo da Kongres mora "hitno da usvoji zakon o granici", a ako je potrebno i uporetrebi "nukleranu opciju" kako bi zaustavi masovni priliv narkotika i ljudi.

"Reaguj sad Kongrese, našu zemlju kradu", naveo je Tramp.

Tramp je, danas, takođe ponovo pozvao Meksiko da zaustavi ljude od ulaska u SAD, nakon što je u nedelju rekao da će poništiti trgovinski sporazum s Meksikom ukoliko ne učini više da obezbedi granicu s SAD.

SAD trenutno pregovaraju o Sporazumu o slobodnoj trgovini s Meksikom i Kanadom.

Tramp je prošle godine okončao programa DACA, koji je usvojen u vreme njegovog prethodnika Baraka Obame, ali je federalni sudija naložio Trampovoj administraciji da nastavi sa izdavanjem dozvola. Ni posle višemesečnih pregovora između Bele kuće i poslanika obeju strana, još nije postignut sporazum o zaštiti uživalaca tog programa.

Reč je programu zaštite za strane maloletnike koji su ilegalno ušli u SAD pre navršenih 16 godina, a kojima se najpre izdaje privremena boravišna dozvola, kao i dozvola za rad, a potom se razmatra izdavanje stalne boravišne dozvole ukoliko zadovolje određene uslove.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...