(VIDEO) STIŽE ČUDO OD AVIONA: Ići će 1.500 km/h, od Njujorka do Los Anđelesa stizaće za dva sata!
Foto: Youtube/Printscreen

ZBOG NJEGA MENJAJU PROPISE

(VIDEO) STIŽE ČUDO OD AVIONA: Ići će 1.500 km/h, od Njujorka do Los Anđelesa stizaće za dva sata!

Planeta -

Američka svemirska agencija NASA angažovala je Lokhid Martin za projektovanje, izgradnju i testiranje aviona koji će leteti brže od zvuka i probijati zvučni zid uz vrlo nizak nivo buke, naveli su zvaničnici.

Ugovor je vredan 247,5 miliona dolara, a probni let aviona najavljen je za 2021. godinu.

Eksperimentalni avion "kružiće na visini od 55.000 stopa (16,8 kilometara) brzinom od oko 1.500 kilometara na sat, a pri probijanju zvučnog zida neće proizvoditi zvučni udar već zvuk nalik zatvaranju vrata automobila, na percipiranom nivou buke od 75 decibela (PLdB)", navela je američka svemirska agencija. Kako se navodi, avion bi za dva sata mogao da stigne od jedne do druge obale SAD.

Već sredinom 2022. godine avion bi prema NASA-inim planovima trebalo da leti iznad grupe američkih gradova radi prikupljanja podataka i reakcija zajednice.

Cilj projekta je da omogući tihi let pri brzinama većim od brzine zvuka i otvori "nove trgovinske komercijalne teretne i putničke letove koji će biti brži od zvuka.

foto: Youtube/Printscreen

U martu je američki predsednik Donald Tramp potpisao budžet iz čijih sredstava se u celosti finansira taj projekat, i naglasio da će se novim avionom "otvoriti novo tržište za američke kompanije u izgradnji bržih komercijalnih aviona, stvoriti nova radna mesta i prepoloviti broj letova preko kopna“.

Putnička sedišta ipak nisu deo projekta na kome radi Lokhid Martin, bar ne za sada. Kompanija prvo mora da dokaže da je moguće leteti takvim avionom. Sledi nužna promena propisa iz kojih bi trebalo izbaciti važeću zabranu komercijalnih letova takvih aviona nad kopnom.

Slične projekte pokrenule su i druge kompanije, uključujući "Virdžin galaktik" i "Spajk aerospejs".

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) POGLEDAJTE ŠTA NA AERODROMU RADE SA VAŠIM KOFERIMA! Pa vi, posle ovoga, čekirajte prtljag!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track