IZ DŽEPOVA MINISTARA U DOBROTVORNE SVRHE: Poljska vladajuća partija smanjuje političarima plate i ukida bonuse
Foto: AP/Czarek Sokolowski

za primer

IZ DŽEPOVA MINISTARA U DOBROTVORNE SVRHE: Poljska vladajuća partija smanjuje političarima plate i ukida bonuse

Planeta -

Plate političara biće smanjene, a bonusi koji su donedavno isplaćivani ministrima u vladi od sada će ići u dobrotvorne svrhe, saopštio je danas lider poljske vladajuće partije, nakon oštrih javnih kritika.

Lider stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinski rekao je da je njegova partija uzela u obzir reagovanja javnosti, podsetivši na svoju raniju izjavu da se "u politiku ne ulazi radi novca".

"Jasno je da se ljudi sećaju tih reči i zato su ovako reagovali na bonuse, očekujući znatnu umerenost u javnom životu", rekao je Kačinski.

Prema njegovim rečima, novac koji je do sada bio izdvajan za bonuse, u vrednosti od više desetina hiljada zlota - odnosno hiljada dolara, biće doniran dobrotvornoj organizaciji Katoličke crkve.

Uz to, prema planiranom zakonu, plate poslanika i političara na svim nivoima vlade biće smanjene, a Kačinski je izrazio nadu da će nove mere stupiti na snagu do leta.

Prošlonedeljna anketa pokazala je da je podrška partiji Pravo i pravda opala za 12 odsto nakon što su mediji izvestili o bonusima koje su ministri u vladi dobili prošle godine, navodi američka agencija.

Tadašnji premijer, koji je odobrio bonuse, raspirio je negodovanje javnosti istakavši da su ministri "zaslužili bonuse".

Partija Pravo i pravda je, inače, 2015. došla na vlast kritikujući prethodnu vladu zbog troškova koje je ta stranka smatrala prekomernim. Poljske političke stranke spremaju za lokalne izbore ove jeseni.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP/Czarek Sokolowski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja