OTKRIVENO ŠTA JE SVE RUSIJA PRODALA ERDOGANU: Jednu stvar ipak čuvaju kao najstrožu tajnu, ovo Ankara ne sme da zna!
Foto: Reuters / Mikhail Klimentyev /Kremlin

DOGOVOR DVA PREDSEDNIKA

OTKRIVENO ŠTA JE SVE RUSIJA PRODALA ERDOGANU: Jednu stvar ipak čuvaju kao najstrožu tajnu, ovo Ankara ne sme da zna!

Planeta -

Turska je kupila dve baterije sistema S-400 "Trijumf", a u pitanju su najsavršeniji sistemi protivvazdušne odbrane na svetu.

Rusija čak pokreće i jedan deo proizvodnje ovog sistema u Turskoj. Ankaru će ovaj ugovor koštati 2,5 milijardi dolara, a početak isporuke ruskih sistema S-400 "Trijumf" planiran je za jul 2019. godine. To je i potvrđeno tokom susreta Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari.

foto: AP

Svaka baterija ima po četiri lansera, a svaki lanser ima po četiri rakete. To znači da jedna baterija ima ukupno 16 protivvazduhoplovnih raketa koje mogu da obore lovce pete generacije i krstareće rakete u radijusu od 200 kilometara. Uz sve to, Turska dobija i rezervni komplet raketa koji je takođe obuhvaćen ugovorom i nalaziće se na borbenom položaju. Pored toga, ugovor podrazumeva i isporuku nekoliko vozila za transport i dopunu goriva, kao i radarske stanice, komandni punkt i čitav niz pomoćnih vozila.

U Rusiji će se obučavati pripadnici turskih jedinica PVO koji će rukovati ovim sistemima. Rusija je čak pristala da Turskoj kao svom partneru iz NATO-a preda deo tehnologija i otvori preduzeće u Turskoj.

Kako je rekao Vjačeslav Davidenko, šef informativne službe kompanije "Rosoboroneksport", detalji ugovora su strogo čuvana državna tajna.

"Prvi primerci sistema S-400 stići će u Tursku već sredinom 2019. godine. Vremena je sve manje jer smo mi prihvatili da skratimo rok isporuke i pošaljemo prvu partiju već naredne godine. Do tada, nažalost, nećemo stići da otvorimo tamo fabriku, tako da ćemo deo proizvodnje predati našim partnerima najverovatnije u narednih nekoliko godina", rekao je on.

foto: EPA

Kako je naglasio Davidenko, pitanje je koji konkretno deo tehnologija izrade raketa S-400 Rusija planira da otkrije Turskoj. To zavisi od bilateralnih odnosa dveju zemalja.

"To se neće rešavati na komercijalnom nivou između proizvođača i naručioca već na najvišem političkom nivou. Uskoro će sve biti mnogo jasnije", dodao je.

Koje tajne Rusija planira da otkrije Turskoj?

Po mišljenju vojnog analitičara agencije TASS Viktora Litovkina, Rusija je spremna da otvori u Turskoj nekoliko manjih preduzeća koja će se baviti proizvodnjom delova i sitnije elektronike za sisteme S-400. Međutim, neće otkrivati Turcima najvažnije tajne ovog projekta.

Po njegovim rečima, Rusija nije pristala da omogući Turskoj pristup elektronici sistema S-400 "Trijumf".

"Nećemo otkrivati detalje vezane za elektroniku i šifre za pristup sistemu. Sveobuhvatno tehničko opsluživanje sistema će se vršiti u Rusiji u pogonima kompanije "Almaz-Antei" (proizvođač S-400)", rekao je on.

Šifre za pristup elektronici i sama elektronika koje Rusija nije spremna da otkrije tiču se pre svega sistema razlikovanja "svojih" i "tuđih" objekata u vazduhu.

"To će biti sistem ruske proizvodnje. Mi šifre nećemo otkrivati nikome, niti ćemo bilo kome dozvoliti da taj sistem nadogradi", istakao je analitičar.

Uz sve to, Turska će rakete za ovaj sistem kupovati od Rusije, u kojoj će se one i proizvoditi.

"Pokretanje takve proizvodnje je skupo i dugo traje. Osim toga, ne bi se reklo da je rukovodstvo Rusije spremno da otkrije članici NATO-a jednu od svojih najstrože čuvanih tajni vezanih za stvaranje protivvazdušnih raketa koje danas važe za najbolje na svetu", dodao je analitičar.

Kurir.rs/Ruska reč Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Evo gde su završile srpske S-300!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track