Najnovije vesti

ZABRINJAVAJUĆE PROGNOZE! OVO BI MOGLO DA UTIČE NA CEO SVET: Led se topi 5 puta brže, a problem dolazi iznutra!
Foto: Reuters

NAUČNICI UPOZORAVAJU

ZABRINJAVAJUĆE PROGNOZE! OVO BI MOGLO DA UTIČE NA CEO SVET: Led se topi 5 puta brže, a problem dolazi iznutra!

Planeta

Kada pomislite na topljenje lednika sa Antarktika, verovatno zamišljate kako se ogromni komadi leda slivaju u okean. To se svakako događa, ali to je samo deo priče.

Istovremeno, rastuća temperatura okeana otapa i unutrašnjost Antarktika, a u pitanju je velika površina leda sakrivena duboko ispod nivoa vode gde ne zalaze ni podvodne istraživačke mašine.

 

 

Deo Antarktika koji se nalazi pod vodom takođe se smanjuje 5 puta brže. Prema novoj studiji, objavljenoj u magazinu "Nature Geoscience", led sa 8 najvećih glečera Južnog pola se smanjuje neverovatnom, i prilično zabrinjavajućom, brzinom, što može da dovede do potpunog kolapsa svetskog najvećeg ledenog pokrivača.

 

foto: Reuters

 

"Naša studija je dokaz da se to događa širom ledenog kontinenta", rekao je jedan od autora istraživanja Han Konrad sa Univerziteta u Lidsu. To na kraju dovodi i do podizanja nivoa mora, dodao je.

 

Satelitski snimci pokazuju "povlačenje" podvodnog leda površine 16.000 kilometara, što čini trećinu Antarktika.

 

foto: Reuters

 

Međutim, dobra vest je da nisu svi delovi kontinenta podložni ovim promenama. Loša vest je da ukoliko se topljenje nastavi ovim tempom, čitavi ledeni blokovi bi mogli da završe u okeanu. Prema najgorem mogućem scenariju, u tom slučaju bi se nivo mora podigao čak za 3 metra do 2100. godine.

 

Kurir.rs/Live science
Foto: Reuters

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...