Najnovije vesti

TRADICIJA: Putinovo pričešće u hramu u Moskvi
Foto: AP

Pravoslavne crkve slave vaskrs širom sveta

TRADICIJA: Putinovo pričešće u hramu u Moskvi

Planeta

Predsednik Rusije će, kao i ranijih godina, najveći praznik započeti molitvom u Hramu Hrista Spasitelja, gde će služiti patrijarh moskovski Kiril

MOSKVA - Većina pravoslavnih zemalja najveći hrišćanski praznik Vaskrs proslaviće ovog vikenda po julijanskom kalendaru!


Vladimir Putin, predsednik Rusije, najveće pravoslavne države na svetu, po tradiciji će praznik započeti molitvom i pričešćem u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

 

Praznik

SLAVLJE U 12 ZEMALJA


Osim Srbije, Vaskrs po julijanskom kalendaru slave pravoslavci u još 12 zemalja. To su BiH, Belorusija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Grčka, Liban, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija i Ukrajina. Iako su mnoge crkve prešle na novi kalendar, Vaskrs po dogovoru slave istog dana.

foto: AP


Direktan prenos


Godinama unazad Putin Vaskrs obeležava na ovaj način, a i ove godine se očekuje da će mu društvo praviti premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom.

 

Neobično slavlje na Hiosu

RAT IZMEĐU DVE CRKVE!


Raketni rat između dve crkve na egejskom ostrvu Hios jedan je od najupečatljivijih uskršnjih običaja u Grčkoj. Naime, ova tradicija u selu Vrodados duga je više od 200 godina. Lokalne vlasti su zapretile da će sprečiti ovaj vid proslave. Oko crkvi se za svaki slučaj postavlja mreža kako bi se sprečilo da eventualno dođe do požara. Prošle godine u ratu koji traje sat vremena, od 23 sata uveče do ponoći, ispaljeno je više od 10.000 raketa. Pobednik u ratu je ona strana koja više puta pogodi zvonik protivnika.

foto: AP


Tradicionalno, službu će u najvećoj crkvi u zemlji voditi patrijarh moskovski Kiril i ona će direktno biti prenošena na televiziji. U skladu s običajima, očekuje se da će Putin i patrijarh Kiril ovom prilikom razmeniti poklone.

- Praznik Vaskrs jeste proslava uskrsnuća Isusa Hrista, koji nam je doneo pobedu dobra nad zlom, života nad smrću. Slaveći uskrslog Spasitelja mi osećamo tu božansku i nebesku istinu - rekao je patrijarh Kiril prošle godine.


Bogata gozba


Porodični praznik se u Rusiji obeležava farbanjem jaja, pečenjem kolača i spremanjem bogate gozbe. Vaskrs se obeležava u krugu najbližih. U kućama se pale sveće, lampe i drugi izvori svetlosti.


I u drugim velikim pravoslavnim zemljama biće svečano. Očekuje se da će Aleksandar Lukašenko, lider Belorusije, biti na liturgiji u Minsku sa sinom Nikolajem. U susednoj Ukrajini, u jednom delu zemlje, Uskrs je obeležen prošle nedelje, dok će u istočnom, gde uglavnom žive Rusi, slavlja biti manje zbog ratne situacije.
Grčki premijer Aleksis Cipras će praznik provesti s porodicom na ostrvu Tilos.


 

foto: Reuters

Vaskršnji bonus

BORISOV ČASTI PENZIONERE


U susednoj Bugarskoj razloga za slavlje za Vaskrs imaće i penzioneri. Naime, vlada premijera Bojka Borisova donela je odluku da im isplati Vaskršnji bonus u iznosu od 40 leva (oko 20,45 evra). U Bugarskoj ima oko 1,2 miliona penzionera koji žive ispod granice siromaštva, sa primanjima od 321 lev mesečno.

 

Kurir / E.K.

 

Foto: AP, Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...