TRAMP NEMILOSRDAN PREMA MIGRANTIMA: Ukinuo politiku 'uhvati i pusti', šalje vojsku na granicu
Foto: AP / Susan Walsh

SADA I ZVANIČNO

TRAMP NEMILOSRDAN PREMA MIGRANTIMA: Ukinuo politiku 'uhvati i pusti', šalje vojsku na granicu

Planeta -

Predsednik SAD, Donald Tramp, potpisao je memorandum kojim naređuje ukidanje politike prema imigrantima, poznate pod nazivom "uhvati i pusti", koja je omogućavala puštanje migranata iz pritvora do donošenja sudske odluke o imigrantskom statusu.

U okviru memoranduma, koji je Tramp potpisao, šef Bele kuće zatražio je od ministra odbrane Džima Matisa da spremi listu vojnih objekata koji bi mogli da budu korišćeni za pritvaranje migranata.

Državni tužilac SAD Džef Sešns pojačao je pozive za krivično gonjenje imigranata koji ilegalno ulaze u ovu zemlju, pridodajući se tako baražnoj paljbi izjava o imigraciji koju je Trampova administracija objavila tokom protekle nedelje.

Navodi se da je Sešns ukazao na povećani broj ilegalnih prelazaka koji se približava broju iz vremena vlasti prethodnog američkog predsednika Baraka Obame i kazao da je naredio kancelarijama Državnog tužilaštva u blizini jugozapadne granice SAD da kao prioritet postave slučajeve protiv imigranata koji po prvi put pokušavaju da uđu u SAD.

Kada jednom ti imigranti budu optuženi za ilegalni ulazak i budu određeni za deportaciju, mogu da završe u dugogodišnjem zatvoru ukoliko ponovo budu uhvaćeni.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track