FEJSBUK SVE DUBLJE U PROBLEMU: Još jedna firma prikupljala podatke korisnika?
Foto: Profimedia

ZLOUPOTREBA

FEJSBUK SVE DUBLJE U PROBLEMU: Još jedna firma prikupljala podatke korisnika?

Planeta -

Kompanija Fejsbuk saopštila je danas da je obustavila saradnju sa kanadskom firmom za konsultantske usluge u politici "Egrigejt IQ" (Aggregate IQ), nakon što je objavljeno da je moguće da je ta firma na neprikladan način imala pristup ličnim podacima korisnika Fejsbuka.

Fejsbuk se nalazi pod velikim pritiskom nakon što je otkriveno da su podaci miliona korisnika završili u rukama konsultantske firme "Kembridž analitika", a Kristofer Vajli, uzbunjivač koji je nekada radio za "Kembridž analitiku", tvrdi da je ta kompanija sarađivala s kanadskom "Egrigejt IQ".

"U svetlu nedavnih navoda da je moguće da je 'Egrigejt IQ' povezan sa SCL i da je moguće da je, kao rezultat toga, na neprikladan način dobio podatke korisnika Fejsbuka, dodali smo ih na listu entiteta s kojima smo obustavili saradnju dok traje naša istraga", navodi se u saopštenju Fejsbuka.

SCL je skraćenića za firmu "Laboratorije za strateške komunikacije", koja ima ugovor s vladom i vojskom, i vlasnik je "Kembridž analitike".

Vajli tvrdi da je "Egrigejt IQ" primao novac od grupe za kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, pre glasanja na referendumu 2016, kada su Britanci izabrali da napuste Uniju.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track