Najnovije vesti

MSNBC: Uzorci krvi dokazuju da je bilo hemijskog napada u Siriji
Foto: AP

SIRIJA NEGODUJE

MSNBC: Uzorci krvi dokazuju da je bilo hemijskog napada u Siriji

Planeta

Američki zvaničnici dobili suuzorke krvi i urina žrtava hemijskog napada u Siriji, koji su pokazali da je napada hemijskim oružjem u Dumi bilo, prenosi TV MSNBC.

Kako prenosi ta američka tv mreža, testovi su pokazali da su uzorci pozitivni na hemikalije, pre svega na hlorin, ali i na nervni agens.

 

S druge strane, sirijski ambasador u UN Bašar Džafari rekao je novinarima da dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) treba tek da stignu u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Dumi. "Te dve grupe će odvojeno stići u Siriju...Spremni smo da ih ispratimo do lokacije na koju žele da odu, kad god žele", rekao je Džafari.

 

 

OPCW, međutim, nije potvrdila planove za putovanje svojih istražitelja.

Sirija je, u međuvremenu, saopštila da će Zapad smatrati odgovornim za bilo kakvo odlaganje dolaska misije OPCW radi istrage o navodnom hemijskom napadu u toj zemlji. Neimenovani izvor iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj televiziji da Zapad pokušava da opstruiše zadatak misije OPCW i da se "umeša u njen rad".

 

Duma je poslednji grad u oblasti Istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je u petak sirijska vojska pokrenula žestok napad, pri čemu je navodno poginulo na desetine ljudi.

 

 

Sirijska pobunjenička grupa "Džaiš al Islam" optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi, te da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

 

SAD, Velika Britanija i Francuska optužuju sirijske snage da stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi i prete raketnim napadom.

Dokaza da se napad hemijskim oružjem dogodio do sada nema, a Rusija, koja je na strani sirijskog režima, je upozorila SAD da će Moskva napad na Siriju smatrati ratnim zločinom, navodeći da bi on mogao da izazove direktan vojni sukob.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...