PLANETA PRED TREĆIM SVETSKIM RATOM: Američki udari na Siriju, eksplozije u Damasku! Novi udar na iransku bazu kod Alepa!
Foto: Reuters, AP

intervencija u siriji

PLANETA PRED TREĆIM SVETSKIM RATOM: Američki udari na Siriju, eksplozije u Damasku! Novi udar na iransku bazu kod Alepa!

Planeta -

Sjedinjene Države, zajedno sa Francuskom i Velikom Britanijom započele su vojnu operaciju protiv Sirije, oko 3.25 časova po centralnoevropskom vremenu!

Nekoliko minuta pre početka udara na Siriju, BBC i američki mediji su preneli da je predsednik SAD Donald Tramp odobrio američke vojne napade po metama u Siriji, odnosno po ciljevima skladišta navodnog hemijskog oružja.

Prema pojedinim informacijama lansirano je do 100 krstarećih raketa, uglavnom "tomahavk", ali tačni podaci nisu saopšteni.

Sirija je saopštila da je oborila najmanje 20 projektila.

Američki general Džozef Danford, šef združene američke operacije, poručio da su preduzete sve mere kako bi se izbegle ruske žrtve.

Danford je dodao da je ova runda vazdušnih napada gotova!

Većima krstarećih raketa pala je u okolini prestonice Damaska, a nekolicina u gradu, ali zasad nema informacija o eventualnim sirijskim žrtvama, ili uništenim ciljevima.

Pogođen je i vojni depo u istočnom Kalamunu, severozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara severno od prestonice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno istraživacki centar u Damasku za koji Pentagon tvrdi da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, prenosi Rojters.

OSTANITE UZ KURIR.RS

22.38 Bombardovana najveća iranska vojna baza u Siriji

Prema nepotvrđenim izveštajima nepoznati borbeni avioni bombardovali su iransku vojnu bazu u Siriji. Po rečima očevidaca, u bazi su odjeknule višestruke eksplozije.

Meta vazdušnog napada je bila baza Džabal Azan u južnom Alepu, najveći vojnom objektu Irana u Siriji. Prema neproverenim izveštajima, avioni su bili izraelski, objavio je Džeruzalem post.

22.10 Anzur:Hemijsko oružje kao izgovor Zapada za napad

Zamenik sirijskog predsednika skupštine Najdat Anzur izjavio je danas da veruje da bi zapadne zemlje mogle da hemijsko oružje ponovo iskoriste kao izgovor da bi izvele vazdušne udare na njegovu zemlju.

21.52 Pens: Sirija će morati da plati ako opet napadne hemijskim oružjem

Američki potpredsednik Majk Pens poručio je danas da će Sirija "morati da plati" ako njena vojska izvede novi napad hemijskim oružjem i da su SAD uradile moralno ispravnu stvar kada su napale sirijska postrojenja hemijskog oružja.

Majkl Pens
Majkl Pensfoto: Reuters

Pens je u Limi rekao da su SAD, Britanija i Francuska izvele "uspešan napad bez civilnih žrtava".

21.34 Zvaničnik SAD: U napadu u Dumi korišćen i sarin

U vazdušnim udarima SAD i njihovih saveznika na Siriju gađane su materije koje bi mogle da budu upotrebljene za proizvodnju hemijskog oružja, kao što je sarin, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik američke administracije.

On je novinarima rekao da dokazi pokazuju da su sarin i hlorin upotrebljeni u nedavnom napadu hemijskim oružjem u Dumi, sirijskom gradu u oblasti istočna Guta, prenosi Rojters.

21.24. Protesti u Atini zbog napada na Siriju

U centru Atine večeras se okupilo nekoliko hiljada ljudi koji su protestovali zbog vazdušnih napada SAD, Britanije i Francuske u Siriji.

Grčka policija je navela da se na protestu, koji je organizovala grčka Komunistička partija, okupilo između 6.000 i 7.000 ljudi. Više o protestima pročitajte OVDE.

21.07 Bugarska i Grčka podržale napade u Siriji

ugarska, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, saopštila je da su napadi SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju odgovori na ratne zločine, dok je Grčka osudila navodno korišćenje hemijskog oružja i pozvala na njihovo uništenje.

20.52 Patrijarh Kiril i papa Franja o napadima u Siriji

iKiril saopštio je danas da je sa papom Franjom telefonom razgovarao o vazdušnim udarima SAD, Britanije i Francuske u Siriji Patrijarh Kiril je novinarima rekao da "hrišćani ne mogu da ostanu po strani gledajući šta se događa u Siriji", prenela je agencija Tass.

20.47 Izrael pozdravlja vazdušne napade na Siriju

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pohvalio je danas vazdušne udare SAD na Siriju kao dokaz njihove posvećenosti da se obustavi upotreba hemijskog oružja.

20.00 Makron, Tramp i Mej telefonom o rezultatima napada na Siriju

Francuski predsednik Emanuel Makron odvojeno je razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i britanskom premijerkom Terezom Mej po okončanju vazdušnih udara, prenosi AP.

19.50 Pens: Degradirani kapaciteti hemijskog oružja u Siriji

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je da su vazdušni udari SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju su "degradirali i osakatlii" kapacitete hemijskog naoružanja u toj zemlji.

Pens je rekao kanadskom premijeru Džastina Trudoa na marginama samita u Peruu da je predsednik Donald Tramp "jasno stavio do znanja svetu" da Sjedinjene Države "neće tolerisati to hemijsko oružje".

Takođe je naveo da su SAD spremne da zadrže te napore ako bude neophodno, prenosi AP.

Pens je izrazio nadu da će Rusija i Iran zauvek napustiti hemijsko oružje protiv

nedužnih civila.

19.47 SB UN odbacio predlog rezolucije o osudi napada u Siriji

Savet bezbednosti UN odbacio je danas rezoluciju Rusije kojom bi se osudila "agresija" Sjedinjenih Američkih država i njenih saveznika protiv Sirije, javio je AP.

Rusija je ranije danas predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se osudila "agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN", javio je Rojters.

19.08 Hrvatska podržala udar na Siriju

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova podržalo je vazdušne napade SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju i najoštrije osudilo "upotrebu hemijskog oružja u gradu Dumi". Opširnije OVDE.

19.06 Tim Organizacije za zabranu hemijskog oružja stigao u Damask

Inspektori za oružje iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) stigli su u Damask. Opširnije OVDE.

18.47 Ispovest žene koja je preživela udar u Siriji: Američke rakete nas neće odvojiti od Asada

Sirijka je u par rečenica objasnila zašto napadi SAD nisu delotvorni. opširnije OVDE.

18.38 Stoltenberg tvrdi da su svi saveznici Alijanse podržali udare

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tvrdi da svi NATO saveznici podržavaju udare na Siriju koje su izvele SAD, Velika Britanija i Francuska. opširnije OVDE.

18.26 Kanada podržava vojnu intervenciju u Siriji

Kanadski premijer Džastin Trudo podržao je danas vojnu intervenciju predvođenu SAD-om u Siriji.

Trudo je rekao da Kanada podržava "neophodan odgovor" svojih prijatelja i da najsnažnije osudjuje upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

18.25 Mas: Sutra sastanak Nemačke, GB, SAD, FR u Londonu

Nemačka će se pridružiti Francuskoj u novom međunarodnom naporu da se u Siriji postigne trajna obustava vatre, saopštio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

Nemačka, Francuska, Velika Britanija i SAD će se sastati u nedelju u Londonu kako bi razgovarali o sledećim koracima nakon sinoćnjeg napada na Siriju, kaže Mas.

"Radićemo zajedno sa Francuskom na stvaranju novog međunarodnog formata uticajnih država, koje će dati snagu novom političkom procesu", rekao je Mas, dodajući da će Nemačka koristiti bilateralne veze da obezbedi da Rusija zauzme "konstruktivan" stav po pitanju Sirije.

18.21 Dim iznad Damaska i deset sati nakon napada

Dim se vije iznad sirijske prestonice, Damaska, i deset sati nakon udara raketa SAD, Francuske i Velike Britanije.

Stanovnike Damaska probudile su jake eksplozije nešto pre zore, a iz ruševina istražnog instituta u okrugu Barzeh u Damasku, za koji zapadne sile tvrde da je korišćen u svrhe razvijanja hemijskog naoružanja, i dalje kulja dim.

18.00 Lažni snimci i fotografije napada na Siriju

Društvene mreže su pune lažnih snimak i fotografija napada na Siriju. Opširnije OVDE.

16.55 U toku hitna sednica SB UN

U toku je hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Rusije, posvećena napadu na Siriju. Opširnije OVDE.

16.54 Lavrov: Akcije Zapada u Siriji - neprihvatljive i nelegitimne

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su akcije SAD i njihovih saveznika u Siriji "neprihvatljive i nelegitimne".

"Razgovaraće se o tome kako zapadni partneri objašnjavaju svoje potpuno nelegitimne i neprihvatljive akcije. Američki predsednik, britanska premijerka i predsednik Francuske tvrdili su da poseduju nepobitne dokaze da je hemijsko oružje, pre svega, korišćeno u Dumi, a na drugom mestu, da je to uradio niko drugi do (predsednik Sirije) Bašar al Asad", rekao je Lavrov na 26. sednici skupštine Saveta za spoljnu i odbambenu politiku.

16.40 Kuvajt ervejz ponovo leti za Liban

Bliskoistočni avioprevoznik "Kuvajt ervejz" objavio je danas da će obnoviti sve letove ka Bejrutu posle trodnevne obustave uvedene zbog upozorenja da ne treba da leti blizu vazdušnog prostora Libana, što se može shvatiti kao potvrda više neće biti napada na Siriju. Opširnije OVDE.

16.17 Erdogan pozdravio udar na Siriju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je danas vazdušne napade SAD, Britanije i Francuske na Siriju i poručio da je ta operacija poruka sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu da "njegovi masakri" neće ostati bez odgovora. Opširnije OVDE.

15.55 Pentagon: Nijedna raketa nije oborena u Siriji

Pentagon je saopštio danas da nijedna raketa, od 105, koliko su lansirale SAD, Francuska i Velika Britanija nije oborena iznad Sirije, kao i da je sinoćnjim napadom program hemijskog oružja Sirije "vraćen godinama unazad". Opširnije o tome OVDE.

15.43 Prve fotografije Sirije posle bombardovanja

Prve fotografije bombardovane Sirije uplakanu prikazuju decu koja, zajedno sa roditeljima, lutaju između ruševina. Opširnije OVDE.

15.25 Njujork tajms: Udar na Siriju bez većih efekata

Američki Njujork tajms piše da je napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju okončan bez većih efekata i da neće promeniti mnogo po pitanju rasporeda snaga u Siriji, što je upravo suprotno Trampovim očekivanjima da će ovom intervencijom uspeti da odvrati Asada od eventualnog novog korišćenja hemijskog oružja. Opširnije OVDE.

15.04 Premijeri Španije i Italije o napadu na Siriju

Premijeri Španije i Italije, Marijano Rahoj i Paolo Đentiloni, oglasili su se povodom napada na Siriju.

"Ono što se dogodilo u Siriji proteklih dana prevazilazi konstantno kršenje prekida vatre. Odgovor na ta zverstva je legitiman i proporcionalan", rekao je Rahoj.

Njegov italijanski kolega nazvao je napad SAD, Francuske i Britanije na Siriju "ograničenom akcijom", koja je imala za cilj da pogodi kapacitete za proizvodnju i širenje hemijskog oružja.

"To ne može i ne treba da bude početak eskalacije", rekao je Đentiloni.

14.48 Egipat: Zabrinuti smo zbog vojne eskalacije u Siriji

Ministarstvo spoljnih poslova Egipta saopštilo je danas da su duboko zabrinuti zbog vojne eskalacije u Siriji.

MSP nije konkretno spomenulo raketne napade koje su sprovele SAD, Britanija i Francuska.

14.35 Američki predsednik Donald Tramp oglasio se na Tviteru posle noćašnjih vojnih udara u Siriji. Opširnije o tome pročitajte OVDE.

14.26 Zakazan sastanak Saveta bezbednosti UN na zahtev Rusije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas u 17 časova po srednjeevropskom vremenu na zahtev Rusije, nakon što su američke, britanske i francuske snage izvele vazdušne udare na Siriju u kojima su koristile više od 100 raketa.

14.21 Sirijci igraju kolo dok slave obaranje raketa

Na snimcima koje je objavila sirijska televizija vide se oduševljeni Sirijci koji slave obaranje raketa. Opširnije o tome OVDE.

14.06 Moskovljani donose cveće ispred sirijske ambasade

U znak solidarnosti sa Sirijom, koju su protekle noći napale SAD, Britanija i Francuska, Moskovljani danas donose cveće ispred zgrade sirijske ambasade u centru ruske prestonice.

Iako nema podataka da je iko poginuo među sirijskim civilima i vojnicima u raketnom napadu SAD i saveznika zbog navodnog hemijskog napada sirijskih vlasti, Moskovljani smatraju da im je dužnost da podrže Sirijce u ovom tragičnom danu.

"Želimo da sirijski građani znaju da su Rusi uz njih i da izražavaju solidarnost sa njima", rekao je mladić koji se predstavio kao Sergej, a koji je doneo cveće ispred sirijske ambasade.

14.04 Tirana podržala napade na Siriju

Zvanična Tirana podržala je danas vazdušne napade SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji prošle noći, zbog navodnog korisćenja hemijskog oružja.

"Mi smo na strani naših saveznika i podržavamo odluku predsednika Trampa da se zaštite životi ljudi, ljudska prava i sve radnje koje, ne samo što kažnjavaju varvarske postupke, već stvaraju sigurnost i stabilnost širom sveta", izjavio predsednik Albanije Iljir Meta.

14.01 Junker: Sirijska vlada da prestane s hemijskim napadima

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas sirijsku vladu da prestane da upotrebljava hemijsko oružje.

"Ovo nije prvi put da je sirijski režim koristio hemijsko oružje protiv civila, ali mora biti poslednji put", istakao je Junker, posle napada SAD, Britanije i Francuske protekle noći na Siriju.

13.52 Sastanak NATO: SAD,VB,FRA brifuju saveznike o udaru na Siriju

SAD, Francuska i Velika Britanija danas će podneti izveštaj izaslanicima država članica NATO u vezi sa koordinisanim vazdušnim udarima izvedenim tokom noći na pozicije sirijske vlade, kazao je Rojtersu neimenovani zvaničnik Alijanse.

Očekuje se da sastanak 29 ambasadora NATO počne oko 15 časova po srednjeevropskom vremenu, posle čega bi javnosti trebalo da obrati generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je prethodno izjavio da podržava vazdušne udare, iako Alijansa nija bila uključena u napade.

13.43 Korbin: Nije bilo pravne osnove za britanske udare na Siriju

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je danas da nije bilo pravne osnove za udare Britanije protiv Sirije, upozorivši da će takva akcija ohrabiti druge da se ponašaju na isti način.

"Posledice jednostranih akcija i akcija bez pravnih osnova bilo koje zemlje jesu da se time daje podstrek drugima da postupe isto tako, a istovremeno se time smanjuje naša mogućnost da se žalimo kada drugi tako postupe", rekao je Korbin.

Lider Laburističke partije je istakao da je premijerka Tereza Mej trebalo da konsultuje parlament pre nego što je naredila da se britanski avioni pridruže koordinisanim napadima na Siriju kao odgovor na napad hemijskim oružjem, za koji Mej navodi da su snage sirijskog predsednika izvele u pregrađu Damaska pre nedelju dana.

Korbin, koji se godinama bori protiv rata, rekao je i da je pisao Terezi Mej i zatražio od nje da u integralnom izdanju objavi pravni savet koji je dobila pre nego što je preduzela akciju protiv Sirije.

13.37 Američko ministarstvo odbrane objavilo je mapu na kojoj se vidi šta je bila meta napada u Siriji. Opširnije o tome pogledajte OVDE.

13.25 Francuski ministar spoljnih poslova: Mogući novi napadi na Siriju!

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian izjavio je danas da su mogući novi vazdušni napadi u Siriji ako Damask upotrebi hemijsko naoružanje. Opširnije o tome OVDE.

13.15 Evropska unija ne vidi drugačiji način sem da se političkim putem reši sirijski konflikt, izjavila je visoka predstavnica EU za politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Kako je istakla, EU ima zajednički cilj kako bi se sprečila eskalacija nasilja koje može da pretvori sirijski konflikt u daleko veću regionalnu konfrontaciju, sa ogromnim posledicam po celokupan Bliski istok.

foto: Fonet, AP

13.12 Zaharova: Udar na Siriju će negativno uticati na mirovne pregovore

Najnoviji vazdušni napadi na Siriju, koje predvode SAD, negativno će uticati na mirovne pregovore, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Opširnije OVDE.

13.00 Inspektori za oružje iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) planiraju da sprovedu svoje planove da danas odu na mesto navodnog napada hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi, prenose zapadni mediji pozivajući se na dva neimenovana diplomatska izvora. Opširnije OVDE.

12.47 Kipar se distancirao od udara Britanije na Siriji

Kipar se danas distancirao od vazdušnih napada Britanije na sirijske ciljeve, saopštivši da nije unapred bio obavešten o akciji izvedenoj iz britanske vazduhoplovne baze na tom mediteranskom ostrvu, niti je bio umešan u napad. Opširnije o tome OVDE.

12.39 Posle udara na Siriju oglasio se predsednik te zemlje, Bašar al Asad. Pročitajte OVDE šta je poručio.

12.28 Kina o napadu na Siriju: Kršenje međunarodnog prava

Kina se danas snažno usprotivila upotrebi sile u međunarodnim odnosima i ocenila da bilo kakva vojna akcija mimo Savet bezbednosti UN predstavlja kršenje principa i osnovnih normi međunarodnog prava. Opširnije o tome OVDE.

12.21 Francuska ministarka odbrane Florans Parli na Tviteru je objavila snimak francuskog ratnog broda koji lansira raketni napad na Siriju. Snimak pogledajte OVDE.

12.14 Pogledajte kako izgledaju ulice Damaska jutro nakon napada Zapada na Siriju.

12.05 Američke snage nisu koristile vazdušnu bazu Indžirlik u Turskoj da izvedu udare na Siriju, saopštio je danas zamenik turskog premijera Bekir Bozdag. Opširnije o tome OVDE.

11.53 Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je danas, nekoliko sati pošto su SAD, Britanija i Francuska izvele vazdušne udare na postrojenja sirijske vlade, da će "Evropska unija biti sa svojim saveznicima na strani pravde". Opširnije o tome OVDE.

11.45 Matis: Napad na Siriju bio žestok, nema izveštaja o gubicima američke vojske

Američki ministar odbrane Džejms Matis danas je rekao da nema izveštaja o američkim gubicima u napadu na Siriju, koji je opisao kao žestok, ali pažljivo ograničen. Više o tome pročitajte OVDE.

11.35 ANALITIČARI O NAPADU U SIRIJI: Preskočen SB UN, Srbija da se ponaša racionalno

Srbija bi u vezi sa napadima SAD i saveznika na Siriju trebalo da se ponaša racionalno i isključi se od bilo kakve politizacije na našem terenu, izjavio je danas politički analitičar Zoran Milivojević. Opširnije o tome OVDE.

11.20 Napad na Siriju će prouzrokovati nepredvidive i dramatične posledice, izjavila je liderka francuske partije Nacionalnog fronta Marin le Pen. Opširnije o tome OVDE.

11.14 Asadova vojska ušla u Dumu

Snage sirijskih vlasti ušle su danas u grad Dumu, poslednje uporište pobunjenika u Istočnoj Guti nedaleko od Damaska, javili su državni mediji. Opširnije o tome OVDE.

11.09 Francuska želi nastavak političkog procesa u Siriji

Francuska želi "odmah" da radi na nastavku političkog procesa rešavanja sirijske krize, izjavio je danas šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian nekoliko sati posle vazdušnih napada zapadnih zemalja u Siriji. Opširnije o tome OVDE.

11.05 PUTIN ŽESTOKO REAGOVAO: Ponavlja se Jugoslavija!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas kao odgovor na američko-franucusko-britansku vojnu intervenciju u Siriji da će će istorija postaviti stvari na svoje mesto "kao što je već ustanovljeno da je Vašington odgovoran za masakr u Jugoslaviji", navodi se u saopštenju Kremlja. Opširnije o tome OVDE.

10.57 Vrhovni iranski lider: Tramp, Makron i Tereza Mej su kriminalci!

Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamnei oštro je danas osudio vazdušne udare na Siriju i američkog predsednika Donalda Trampa, francuskog predsednika Emanuela Makrona i britansku premijerku Terezu Mej nazvao "kriminalcima". Opširnije o tome OVDE.

10.50 Merkelova: Udari u Siriji neophodan i prikladan odgovor na hemijski napad

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je danas da je njena vlada podržala udare na sirijski režim kao "neophodan i prikladan" odgovor na prošlonedeljni navodni hemijski napad u Dumi. Opširnije o tome OVDE.

10.45 Tereza Mej: Procena napada u Siriji u toku, ali smo sigurni u uspeh

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je procena efikasnosti bombardovanja "u toku", ali da su "sigurni u njegov uspeh". Više o tome OVDE.

foto: Reuters

10.40 Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je danas da ne očekuje nove raketne napade na Siriju, obzirom da je napad najavljen kao "ograničena akcija". Opširnije o tpome OVDE.

10.36 Britanski ministar: Napad bio uspešan, uticaće na Asada

Raketni udari protiv Sirije, izvedeni protekle noći, imaju značajan uticaj na ono što vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada može da uradi u budućnosti, izjavio je danas britanski ministar odbrane Gavin Vlijamson. Više o tome OVDE.

10.22 Bivši jugoslovenski ministar spoljnih poslova i ambasador Vladislav Jovanović izjavio je danas da je raketni napad na Siriju, zapravo politički napad na Rusiju. Opširnije o tome OVDE.

10.19 Generalštab Rusije: Sirijski PVO oborio 71 krstareću raketu

Ruski Generalštab saopštio je da su sirijske protivvazdušne snage oborile 71 krstareću raketu zapadne koalicije. Opširnije o tome OVDE.

10.12 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija "mala zemlja u igri velikih sila i ne treba da se mešamo. Ovo je pokazalo da je politika mira i neutralnosti i "use i u svoje kljuse" naša politika, ona koja treba da se vodi", rekoa je Vučić. Opširnije o tome OVDE.

10.03 Sirijska vojska: Nema poginulih u napadima zapadnih snaga

U raketnim napadima, koje su protekle noći SAD, Britanija i Francuska izvele protiv Sirije, niko nije poginuo, saopštila je sirijska vojska. Opširnije pročitajte OVDE.

9.48 Putin hitno reagovao! Pogledajte OVDE šta je poručio ruski predsednik.

foto: AP

9.45 Iranska garda: Posledice napada biće na račun SAD

Zvaničnik u Iranskoj Revolucionarnoj gardi rekao je danas da će posledice napada na Siriju, koje su predvodile SAD, ići na račun Vašingtona, prenosi Rojters.

"Sa ovim napadom...situacija će postati kompleksnija, a to će sigurno ići na račun SAD, koje će biti odgovorne za posledice po predstojeće događaje u regionu koji sigurno neće biti u njihovom interesu", rekao je zvaničnik Garde, Jadolah Džavani, za iransku novinsku agenciju Fars.

9.40 Prvi kadrovi napada na Siriju

Građani Sirije su na društvenim mrežama okačili snimke raketnog napada SAD, Velike Britanije i Francuske. Opširnije o tome OVDE.

9.25 Rusija: Sirija upotrebila sisteme proizvedene u SSSR

Protiv raketnog napada koji su SAD, Britanija i Francuska protekle noći izvele na Siriju, sirijske snage upotrebile su sisteme vazdušne odbrane proizvedene u Sovjetskom Savezu S-125, S-200, "Buk" i "Kvadrat", saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Opširnije o tome OVDE.

foto: EPA

9.09 Ne očekuju se novi udari

Sudeći prema izveštajima zapadnih medija, noćašnji udari snaga SAD, Fracuske i Velike Britanije, za sada, neće biti ponovljeni, a reakcije Moskve se očekuju uvođenjem kontrasankcija.

Procenjuje se da noćašnji napad na Siriju neće imati neki efekat, jer nijedno važnije postrojenje nije pogođeno, javio je dopisnik CNN iz Bejruta. Opširnije o tome OVDE.

9.00 Ambasador Rusije u SAD: Napad neće ostati bez posledica

Za napad na Siriju su odgovorne SAD, Velika Britanija i Francuska, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, koji smatra da to neće ostati bez posledica. Opširnije o tome OVDE.

8.54 STOLTENBERG: NATO podržao napad na Siriju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju SAD, Velike Britanije i Francuske protiv sirijske vlasti, ocenivši da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod. opširnije o tome OVDE.

8.52 Stotine Sirijaca protestuju danas na trgu Omajad u Damasku, mašući sirijskim, ruskim i iranskim zastavama i transparentima sa simbolima pobede, a u znak podrške predsedniku Bašaru al Asadu i prkosa noćas izvedenim napadima SAD, Britanije i Francuske na tu zemlju. Opširnije o tome OVDE.

foto: AP

SAD, Francuska i Velika Britanija sprovele su noćas napade na nekoliko lokacija u Siriji posle nedavnog napada u Dumi za koji zapadne zemlje tvrde da su sirijske snage koristile hemijsko oružje. Opširnije o tome OVDE.

8.40 Udar na Siriju trajao je oko sat vremena. Kako je to izgledalo, pogledajte OVDE.

8.33 Sirijsko predsedništvo objavilo je video koji prikazuje sirijskog predsednika Bašara al Asada kako jutros stiže na posao, nekoliko sati nakon vazdušnih udara na čelu sa SAD u znak odgovora na navodni hemijski napad u Dumi. Opširnije o tome OVDE.

8.31 Sirijska protivvazdušna odbrana je snažno dejstvovala i oborila veliki broj raketa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u obraćanju posle raketnog napada SAD. Opširnije o tome kako su Sirijci obarali rakete pogledajte OVDE.

8.26 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za Raša tudej (Russia Today) da Srbija osuđuje korišćenje hemijskog oružja širom sveta, ali da je bez dokaza nemoguće okriviti Rusiju za slučaj trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja. Opširnije o tome OVDE.

8.23 Rusija nije koristila svoje sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare SAD, Britanije i Francuske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Jedinice ruske odbrane raspoređene u Siriji nisu korišćene da suzbiju napad", navodi ministarstvo.

08.15 Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi ga obavestio o svim dešavanjima u Siriji.

8.05 Sirijska vlada saopštila je da je evakuisala sve vojne baze uoči vazdušnih napada i sada procenjuje štetu.

Prema prvim informacijama 3 ljudi je poginulo.

Opširnije o tome OVDE.

7.54 Francuska ministarka odbrane: Gađali smo mete u Siriji, Rusija bila unapred obaveštena

Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je da je francuska vojska tokom noći gađala glavni sirijski centar za istraživanje hemikalija i još dva objekta, tvrdeći da je Rusija bila unapred obaveštena da će udari biti izvedeni.

Opširnije o tome OVDE.

7.41 Pentagon potvrdio: SAD i saveznici izveli više od 100 napada

SAD i njihovi saveznici izveli su noćas više od 100 napada na Siriju "u jednom udaru", za koji je Pentagon kazao da je usledio nakon potpuno uverljivih dokaza da je sirijski predsednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u kojem je korišćen gas hlorin.

Američki ministar odbrane Džim Matis i general Džozef Danford naveli su da su rakete sa brodova i iz aviona pogodile tri glavna hemijska postrojenja, što je izazvalo protivvazdušnu odbranu Sirije da reaguje.

Pentagon nije mogao da potvrdi koliko raketa je pogodilo ciljeve.

Matis i Danford su rekli da je cilj udara da bude uništeno hemijsko oružje bez civilnih žrtava ili stradanja stranih boraca u građanskom ratu u Siriji u kojem učestvuje više strana, posebno onih iz Rusije.

"Mi smo posebno identifikovali ciljeve kako bismo umanjili rizik od uvlačenja ruskih snaga", rekao je Danford novinarima.

General Danford je naveo da je američka vojska savetovala Rusiji da ostane izvan vazdušnog prostora koji će biti korišćen tokom napada, ali ih nije unapred obavestila o njemu.

7.14 Ministarstvo odbrane Rusije: Sirijci oborili veliki broj raketa

Po objektima vojne i civilne infrastrukture u Siriji ispaljeno je više od 100 krstarećih i raketa „vazduh-zemlja“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, rakete su ispaljivane iz američkih brodova koji su pozicionirani u Crvenom moru, zatim su vazdušne napade nanosili i taktička avijacija koja je locirana na Sredozemnom moru, a bombe su bacali i bombarderi B-1B koji su poleteli iz regiona Tanfa, gde je locirana američka baza u Siriji.

Ruski vojni resor ističe i da je sirijski PVO bio u pripravnosti tako da je veliki broj raketa oboren.

POGLEDAJTE KAKO SIRIJCI OBARAJU KRSTAREĆE RAKETE

7.00 - U napadu kod Homsa povređena su tri civila, javili su sirijski državni mediji. Pentagon je saopštio da su u noćašnjoj rundi napada pogođene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja.

6.56: Rusija: Ispaljeno više od 100 raketa na objekte u Siriji

Prema poslednjim informacijama, Rusija je saopštila da su SAD, Velika Britanija i Francuska ispalile više od 100 raketa na objekte u Siriji...

5.41: Stanovnici Damaska: Ne bojimo se

Stanovnici Damaska skupili su se na protestnom mitingu na trgu Umavin u centru grada. Učesnici akcije izašli su na ulicu da podrže predsednika Bašara Asada, duboko revoltirani američkim akcijama.

„Ovde smo da pokažemo da se ne bojimo. Naša zemlja je u stanju da se suprotstavi agresiji, a narod je za vojsku i predsednika", rekao je jedan od učesnika demonstracija.

05.25 Zaharova: Napadnuta zemlja koja se bori protiv terorizma

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, posle početka operacije protiv Sirije, saopštila da je napadnuta prestonica suverene države koja se godinama bori protiv pretnje terorizma. Zaharova je dodala da je napad izvršen u vreme kada je postojala šansa za mirnu budućnost.

5.01 Američki general: Ciljevi odabrani kako bi se ublažio rizik od ruskih žrtava

Pogledajte video Pentagona koji je objavio snimak lansiranja

Američki general Danford izjavio da su Sjedinjene Države pažljivo identifikovale ciljeve koji bi "ublažili" rizik od ruskih žrtava. Ipak, Pentagon saopštava da Rusija nije unapred obaveštena o ciljevima. Danford izjavio da su Sjedinjene Države pažljivo identifikovale ciljeve koji bi "ublažili" rizik od ruskih žrtava. Ipak, Pentagon saopštava da Rusija nije unapred obaveštena o ciljevima.

04.39 Ruski ambasador: Napad na Siriju neće ostati bez posledica

Ruski ambasador u SAD saopštio je da napadi na Siriju neće ostati bez posledica, javlja RT,

Za napad na Siriju su odgovorne Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov u prvoj reakciji Rusije na napad SAD i saveznika na Siriju. On je obećao da to neće ostati bez posledica.

„Opravdali su se naši strahovi. Nisu čuli naša upozorenja. Realizuje se ranije planirani scenario. Opet nam prete. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posledica. Za sve su odgovorni Vašington, London i Pariz", navodi se u saopštenju ambasade Rusije.

Šef diplomatske misije je naveo da su „ispadi na račun Rusije nedopustivi“.

„SAD koje poseduju najveći arsenal hemisjkog oružja nemaju moralno pravo da optužuju druge zemlje", naveo je Antonov.

4.25 Sirijska vojska saopštila da je, zasad, oborila 20 krstarećih projektila

4.21 Matis: "Trenutno, nemamo izveštaje o gubicima" u SAD

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je da su gađani ciljevi, tačno usmereni na program hemijskog oružja sirijske vlasti.

Matis je dodao da, za sada, nema izveštaja o gubicima u Sjedinjenim Državama.

foto: Reuters

Pogledajte obraćanje Donalda Trampa u kojem je objavio napad na Siriju

Donald Tramp naredio je noćas vazdušne napade na Siriju, posle čega je počela zajednicka vojna akcija SAD, Velike Britanije i Francuske, "Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je Tramp u obraćanju naciji sinoć po američkom vremenu.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

"Zajednicki odgovor SAD, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku", kazao je američki predsednik i naveo da će vojna akcija trajati sve do trenutaka kada "sirijske vlasti prestane da koristi hemijsko oružje".

Tramp je ponovio da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijske vlasti u i predsedniku Bašaru el Asadu.

4.15 Američki general: Ovaj talas vazdušnih napada je završen

General Džozef Danford, načelnika združenog štaba za napad na Siriju, izjavio je večeras da je ova runda vazdušnih napada gotova!

"Ovaj talas vazdušnih udara je gotov, rekao je general novinarima.

Međutim, zvaničnici odbrane su danas izjavili u Pentagonu da udari zvanično biti okončani kada "sirijske vlasti prekinu upotrebu hemijskog oružja".

"Kombinovana operacija sa oružanim snagama Francuske i Britanije je u toku", rekao je Tramp u obraćanju naciji.

foto: AP
foto: Reuters

Eksplozije su se, oko 3.30 sati čule u blizini sirijske prestonice Damask.

"Spremni smo da reagujemo sve dok sirijske vlasti ne zaustave korišćenje zabranjenih hemijskih agenasa", rekao je Tramp.

foto: AP
foto: AP
foto: Printscreen

Britanska premijerka Tereza Mej potvrdila je učešće Britanaca, rekavši da "nije bilo alternative upotrebi sile protiv Sirije".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track