KOMI ISPROVOCIRAO TRAMPA, OVAJ BRUTALNO ODGOVORIO NA TVITERU:  Оstaće zapamćen kao NAJGORI direktor FBI u istoriji, za sada!
Foto: EPA

PREPISKA

KOMI ISPROVOCIRAO TRAMPA, OVAJ BRUTALNO ODGOVORIO NA TVITERU: Оstaće zapamćen kao NAJGORI direktor FBI u istoriji, za sada!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp obrušio se danas na Tviteru na bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija, nazvavši ga "najgorim direktorom FBI u istoriji"

Tramp je napao bivšeg direktora FBI pred izlazak Komijeve autobiografije u utorak i pred emitovanje njegovog intervjua televiziji Ej-Bi-Si (ABC) večeras.

"Ljigavi Džejms Komi, čovek koji uvek loše završi i ne radi dobro (nije pametan), ostaće zapamćen kao NAJGORI direktor FBI u istoriji, za sada", naveo je Tramp u jednom od tvitova.

Tramp je komentarisao i Komijevu izjavu u juče objavljenom delu intervjua za ABC. Komi je rekao da je njegovo uverenje da će kandidatkinja demokrata Hilari Klinton pobediti na predsedničkim izborima 2016. godine uticalo na njegovu odluku da zatvori istragu o njenim mejlovima.

"Neverovatno, Džejms Komi je izjavio da su ankete, prema kojima je Hilati Klinton bila u prednosti, uticale na istragu njenih mejlova. Drugim rečima, donosio je odluke na osnovu činjenice da je mislio da će ona pobediti, a želeo je (da zadrži) posao. Ljigavac", naveo je Tramp.

Američki predsednik se ponovo osvrnuo i na Komijeve tvrdnje da mu je Tramp zatražio lojalnost, navodeći da je to "samo još jedna od njegovih brojnih laži" i da su "njegove beleške lažne".

"Nikad nisam tražio ličnu lojalnost od Komija. Jedva sam poznavao tog tipa. Još jedna od mnogih njegovih laži. Njegove 'beleške služe same sebi i one su LAŽNE", piše Tramp u jednom od tvitova.

Svedočeći pred Senatom u junu prošle godine, bivši šef FBI je naveo da mu je Tramp u januaru 2017. godine, tokom privatne večere, rekao da mu "treba lojalnost" i da "očekuje lojalnost". Svedočio je i da je tada stekao utisak da predsednik SAD "želi da dobije nešto" da bi mu zauzvrat dozvolio da ostane direktor Biroa.

U autobiografiji "A higher loyalty" koja će izaći u utorak, Komi piše o kontroverznim dogadjajima koji su pratili njegovo smenjivanje i o istrazi ruskog mešanja u američke izbore i o spornim mejlovima Hilari Klinton. Komi u knjizi poredi Trampa s mafijaškim bosom, navodi Asošiejted pres.

Tramp je kazao da Komi u knjizi nije odgovorio na neka "velika pitanja". "U loše ocenjenoj Komijevoj knjizi nije dat odgovor na velika pitanja kao što su zašto je odavao poverljive informacije (zatvor) i zašto je lagao Kongres SAD (zatvor)", dodao je Tramp.

Tramp je smenio Komija s mesta direktora FBI u maju 2017. godine, posle čega je za specijalnog savetnika za nadgledanje istrage ruskog mešanja postavljen Robert Muler. Mulerova istraga je proširena i bavi se i pitanjem da li Trampovo smenjivanje Komija predstavlja opstrukciju pravde.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track