POSLEDICE NAPADA AMERIČKE KOALICIJE NA SIRIJU PO EVROPU: Novi haos izazvaće novi talas migracija prema Evropi
Foto: Reuters

problem za bezbednost

POSLEDICE NAPADA AMERIČKE KOALICIJE NA SIRIJU PO EVROPU: Novi haos izazvaće novi talas migracija prema Evropi

Planeta -

Napad na Siriju pokazao je da su zapadni moćnici još jednom pokazali da nemaju nikakav respekt prema međunarodnom pravu i preuzeli akciju nakon nekoliko objava na društvenim mrežama, o navodnom napadu hemijskim oružjem što je kao jedini izvor informacija potvrdio i američki ministar odbrane, videli smo da EU ipak nema zajedničku spoljnju politiku što opravdano dovodi u sumnju mogućnost formiranja neke vrste Evropske vojske ili organizacije koja bi se starala o kolektivnoj bezbednosti Evrope, navodi ekspert za bezbednost Ilija Životić.

foto: Reuters

- Napadi na zemlju kojoj je sada potrebna podrška u obnovi infrastrukture nakon sloma terorističke tvorevine tzv. Islamska država mogu biti pokretač novog talasa migracija prema Evropskim zemljama. U tom slučaju neminovno je da se među migrantima ponovo nađu teroristii, da se korišćenjem njihovih ruta u Evropu prebaci deo oružja i opreme i da upravo Francuska i Velika Britanija budu poprište novih napada terorista, smatra Životić, iz Centra za bezbednost DBA.

foto: Printscreen/ Youtube

On postavlja pitanje da li su kontrola teritorije preko koje bi trebalo da idu gasovodi i naftovodi iz Katara prema Evropi, i dolari koji sa time dolaze, vredno izazivanju rizika od terorističkih napada i ugrožavanja načina života u Evropi.

- Broj poginulih u Francuskoj u terorističkim napadima od 2015. godine je blizu 300, a samo prošle godine sprečeno je 20 opasnih napada. Ta tendencija se neće smanjiti svrgavanjem Asada.

Ilija Životić
Ilija Životićfoto: Privatna Arhiva

Mislim da Francuska pokazuje zube na pogrešnom mestu, ona pre svega treba da povrati kontrolu nad nekoliko desetina četvrti Parisa, Marseja , Liona gde godinama snage reda nemaju pristup, gde se vrši radikalizacija i stvaraju nove grupe ekstremista, kaže Životić.

Na kraju postavlja se pitanje da li je sukob u Siriji sukob naroda, religija, dobra i zla, ili sukob elita oko resursa i teritorija gde su i Asad i radikalni islmisti samo igrači sa ograničenim mandatom i manevrima, zaključuje on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja