Najnovije vesti

(FOTO, VIDEO) JEZIVA EPIDEMIJA HARA AUSTRALIJOM: Doktori u panici, apeluju da se ŠTO PRE nešto preduzme
Foto: Printscreen Youtube/World Health Organization

sve gore stanje

(FOTO, VIDEO) JEZIVA EPIDEMIJA HARA AUSTRALIJOM: Doktori u panici, apeluju da se ŠTO PRE nešto preduzme

Planeta

Hitna akcija biće preduzeta u australijskoj državi Viktorija, posle apela doktora da se što pre nešto uradi kako bi se suzbila "sve gora epidemija" buruli čireva.

Razlog za uzbunu je činjenica da su slučajevi javljanja buruli čireva, bolesti koja se javlja u tropskim krajevima Afrike, kod lokalnog stanovništa u Viktoriji skočili za 400 odsto u prethodnih nekoliko godina.

Infekcije su vremenom postajale sve ozbiljnije, a zabeleženo je i širenje u druge regione.

Doktori ne znaju kako da suzbiju širenje bolesti izazvane bakterijom koja oslobađa toksin mikolakton od kojeg okolno tkivo lagano odumire.

Rekordnih 275 novih infekcija zabeleženo je u Viktoriji protekle godine, što je skok od 51 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Danijel O'Brajan, stručnjak za infektivne bolesti, rekao je da je uzročnik buruli čireva, bakterija Mycobacterium ulcerans, sada "zastrašujuće uobičajen" u tom delu zemlje.

U časopisu Medical Journal of Australia, lekari su pozvali vladu da finansira istraživanje i hitnu akciju, kojom bi bilo sprečeno dalje širenje.

"Niko ne zna šta se tačno dešava i šta pokreće epidemiju. Možemo da ponudimo pretpostavke, ali ne i konačne odgovore. Ovo je prava misterija", istakao je O'Brajan.

Buruli čirevi teško se leče i pacijenti često primaju terapiju od šest meseci do godinu dana. Kod svakog petog pacijenta antibiotska terapija ne daje rezultat, pa obolelo tkivo mora hirurški da se odstrani.

Kurir.rs/BBC

Foto: Printscreen Youtube/World Health Organization

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...