BRITANSKI MEDIJI OSULI ŽESTOKU PALJBU PO VOJSCI: Francuzi su nas zasenili u Siriji! Avioni su nam stari 40 godina, a brodove sa raketama NEMAMO!
Foto: Profimedia

DEPRESIVAN ASORTIMAN

BRITANSKI MEDIJI OSULI ŽESTOKU PALJBU PO VOJSCI: Francuzi su nas zasenili u Siriji! Avioni su nam stari 40 godina, a brodove sa raketama NEMAMO!

Planeta -

Iako britanska premijerka Tereza Mej hvali napad koji je ta zemlja izvela na Siriju zajedno sa Francuskom i SAD, lokalni mediji smatraju da nema mnogo razloga za slavlje.

Velika Britanija nema brodove koji mogu da lansiraju krstareće rakete, a avioni koji su gađali Siriju stari su 38 godina i “penzionišu” se sledeće godine, piše Dejli Mejl komentarišući zanemarljivu ulogu Ujedinjenog Kraljevstva u napadu na Siriju.

“Depresivni asortiman” starih brodova i borbenih aviona je razlog zašto se njihova zemlja našla u podređenoj ulozi, čak i u odnosu na Francusku, ispalivši "samo" osam raketa od 100 koliko ih je ukupno bilo ispaljeno.

Razarač Kraljevske mornarice “Dankan” bio je u senci čak i francuskog broda “Langvedok” koji je dejstvovao, dok je jedna britanska fregata, vredna preko milijardu evra, jednostavno napustila poziciju.

Na tom plovilu je ostavljen prostor za lansere raketa, ali nisu ugrađeni zbog visoke cene, ostavljajući mornaricu bez ovog oruđa sve do 2025, kada stižu nove fregate.

foto: Reuters

Dok su četiri francuska broda dejstvovala, razarač “Dankan” je jugoistočno od Kipra pokrivao vazdušni prostor u slučaju napada ruske avijacije.

Jedini način za britansku vojsku da pogodi ciljeve bili su avioni “tornado” koji su u službu ušli 1979. godine, a biće penzionisani sledeće godine. Njih su štitila četiri “tajfuna”, ali ti avioni nisu mogli da nose krstareće rakete jer je, takođe iz finansijskih razloga, obustavljen njihov remont.

foto: AP

Dejl mejl je jedino ostavio malo reči hvale za obaveštajne službe, koje su došle do velike većine podataka korišćenih tokom napada. Navodno, sirijske, ali i ruske odbrambene sisteme ometao je špijunski avion "Rivet džoint".

Neimenovani izvor iz vojske navode da je upravo akcija u Siriji pokazala da Francuska želi da bude desna ruka Amerike posle Bregzita. Takođe, mediji su posle napada na Siriju naveli da je Tramp o svim akcijama prvo obavestio francuskog predsednika Emanuela Makrona, a tek onda britansku premijerku čime se Pariz utemeljio kao ozbiljan igrač, a London ne.

Francuska je napadom na Siriju potvrdila status političke i vojne države, izjavio je premijer te zemlje Eduar Filip.

"Želim da se zahvalim svim pripadnicima naše vojske, i ženama i muškarcima, koji su sproveli ovu operaciju hladno i izuzetno profesionalno", rekao je on pred poslanicima koji su potom aplaudirali francuskom premijeru.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) U SIRIJI VRI! Evo koliko vojnika imaju Rusi i Amerikaci i kako su raspoređene trupe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track