(VIDEO) DRVENI DIV STAR 700 GODINA: Prikačili su na infuziju ovo neobično drvo u pokušaju da ga spasu!
Foto: Profimedia

čuveno banian drvo

(VIDEO) DRVENI DIV STAR 700 GODINA: Prikačili su na infuziju ovo neobično drvo u pokušaju da ga spasu!

Planeta -

U nameri da zaštite 700 godina staro banian drvo, naučnici u Indiji su ga priključili na neobičnu vrstu infuzije.

Reč je o posudama u kojima je rastvor određenih pesticida koji imaju za cilj da ovog rekordera među drvećem odbrane od insekata.

Ovo drvo je toliko veliko da se prostire na 3 hektara, a kako se navodi, drugo je po veličini te vrste na svetu.

Zvaničnicu pokušavaju da sačuvaju ovu popularnu turističku atrakciju od najezde termita tako što su cevčice sa rastvorom privezane za korenje drveta, što bi trebalo da zaustavi dalje širenje infekcije.

"Do sada smo preuzimali različite mere u očuvanju ovog drveta, kao što je postavljanje betonskih ploča koje pridržavaju grane i sprečavaju da se drvo sruši", rekao je jedan od lokalnih zvaničnika.

On je dodao i da je briga o drvetu podrazumevala redovno snabdevanje ove fascinantne biljke đubrivom.

"Pokušaćemo da slanjem razblaženih insekticida u pogođene delove biljke, sistemom kap po kap, pružimo tretman nalik infuziji" rekao je.

foto: Profimedia

Problem je uočen decembra prošle godine kada su šumočuvari videli da se neke grane raspadaju, nakon čega su ograničili kretanje turista u pojedinim delovima.

Kako su rekli, drvo je bilo ozbiljno napadnuto termitima, a pojedini turisti su njegove specifične grane koristili kao ljuljaške što je dovelo do njihog savijanja.

Inače, banian drveće je poznato po svom veoma neobičnom, bajkovitom izgledu zahvaljujući sposobnosti da raste u širinu. Snažno korenje koje razvija u vazduhu pruža se sa grana ka zemlji čime preuzimaju ulogu stabla i daju dodatni potporu stablu i vertikalnim granama.

Kurir.rs / BBC

Foto: Profiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track