SOROŠ BEŽI OD ORBANA: Seli fondaciju iz Budimpešte u Berlin
Foto: Reuter

povlačenje

SOROŠ BEŽI OD ORBANA: Seli fondaciju iz Budimpešte u Berlin

Planeta -

Fondacija za otvoreno društvo američkog milijardera Džordža Soroša zatvoriće svoju kancelariju u Budimpešti i prebaciti svoje istočnoevropske operacije u Berlin, javljaju mađarski mediji pozivajući se na austrijski list Pres.

Mađarski premijer Viktor Orban okrivljuje Soroša, koji je rođen u Mađarskoj, za "mnoga zla" i zalaže se za zakon "Stop Sorošu", kojim se zabranjuje rad pojedinih nevladinih organizacija.

Mađarski sajt 444.hu navodi da će kancelarija Fondacije Otvorenog društva biti zatvorena 31. avgusta i da će prvo biti premeštena u Beč, a potom u Berlin, prenosi Rojters.

Britanska agencija za sada nije uspela da stupi u kontakt sa kancelarijama Fondacije za otvoreno društvo u Budimpešti ili Njujorku.

Portparol stranke Fides Janoš Halas, koja je ubedljivo pobedila na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Mađarskoj, najavio je da bi među prvim zakonima koje bi mogao da usvoji novi saziv parlamenta mogao da se nađe i onaj kojim se vladi omogućava da zabrani nevladine organizacije koje podržavaju migraciju i predstavljaju "rizik po nacionalnu bezbednost".

Orban je nacrt tog zakona podneo parlamentu još u februaru. Pomenuti zakon bi, takođe, omogućio da se strane donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju dolazak migranata u Mađarsku, budu oporezovane sa 25 odsto.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track