AMERIKANCI OČEKIVALI PROMENU NA KUBI: Novi predsednik ih ohladio, spoljna politika se neće menjati
Foto: Reuters

diplomatija

AMERIKANCI OČEKIVALI PROMENU NA KUBI: Novi predsednik ih ohladio, spoljna politika se neće menjati

Planeta -

Američke vlasti pozvale su večeras novog predsednika Kube Migela-Dijasa Kanela da okonča "represiju" na ostrvu osudjujući "nedemokratsku tranziciju vlasti" u toj zemlji.

"Razočarani smo što je kubanska vlada izabrala da ućutka nezavisne glasove, zadrži svoj represivni monopol moći i ne dozvoli svom narodu slobodne fer i mirne izbore", rekla je portparolka američkog Ministarstva inostranih poslova Heder Noert (Heather Nauert).

Dijas-Kanel izabran je danas za naslednika kubanskog predsednika Raula Kastra čime se okončava gotovo šest decenija vlasti braće Fidela i Raula Kastra u toj zemlji.

Dijas-Kanel je u govoru pred Nacionalnom skupštinom rekao da se spoljna politika Kube neće promeniti i napomenuo da se povećavaju pretnje globalnom miru i stabilnosti, preneo je TASS.

"Ostaćemo spremni na dijalog i saradnju sa onima koji razumeju šta je to poštovanje. Nastavićemo da zagovaramo ideje revolucije i da razvijamo socijalizam. Socijalizam ili smrt! Pobedićemo!", rekao je Dijas-Kanel na kraju obraćanja.

Kurir.rs/Agencije

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track