(VIDEO) JEZIVA ISPOVEST UDOVICE OKORELOG DŽIHADISTE: Silovao je devojčice preda mnom! Ne znam da li ću ikad uspeti da se vratim kući!
Foto: Printscreen/ Youtube

U SIRIJSKOM ZATVORU

(VIDEO) JEZIVA ISPOVEST UDOVICE OKORELOG DŽIHADISTE: Silovao je devojčice preda mnom! Ne znam da li ću ikad uspeti da se vratim kući!

Planeta -

Samanta Sali je udovica Muse Elhasanija, teroriste Islamske države, koji je poginuo u vazdušnom udaru drona prošle godine. Ona se sada sa četvoro dece nalazi u sirijsko-kurdskom pritvoru i ne zna da li će ikad moći da se vrati kući u SAD.

Prema njenim rečima, život u kalifatu podrazumeva redovna silovanja, mučenja, nasilje i snimanje propagandnih videa za ID.

Elhasani ju je nagovorio da da otkaz u firmi u kojoj su zajedno radili u Indijani i presele na godinu u njegov rodni Maroko, gde bi ona mogla da jeftino operiše koleno i gde bi mogli da počnu ispočetka. Pre toga su otišli u Hongkong, odakle su prebacili njen novac iz SAD, a zatim u Tursku na odmor - barem joj je muž tako rekao.

Iako je njihova obilazna ruta bila tipična za dobrovoljce ID koji žele da zbegnu pažnju bezbednosnih službi pri odlasku u Siriju, Samanta tvrdi da nije bila svesna plana sve dok nisu došli u grad na granici Turske i Sirije. Tamo je zatvorio, zajedno s dvoje dece - starijim sinom iz prethodnog braka s američkim vojnikom i mlađom ćerkom koju je dobila s Elhasanijem - uveravajući je da je vani “previše opasno”. Nakon nekoliko dana, naterao ju je da pređe granicu s njim.

Sali nije sigurna da li će ikada više smeti da ode u Ameriku, o čemu trenutno odlučuju tamošnje vlasti.

Bila sam kao zatvorenik

"Bila sam mu kao pas. Postao je jako nasilan i ništa mu nisam mogla. Ništa," priča Sali.

Sali kaže da su je tukli, mučili, ograničavali joj kretanje i više puta silovali.

Ostala je trudna, i kad je bila u trudnoći zatvorili su je u zatvor na tri meseca "zbog navodne špijunaže za SAD".

Muž silovao robinje pred njom

Jednom joj je rekao da će joj kupiti slugu da joj bude lakše i da ne bude sama kući i odveo ju je na pijacu gde se preprodaju ljudski robovi. Rekla je da je tada videla Soad, 17-godišnjakinju koja je bila zatočena i prodavana za 10.000 dolara.

Molila ga je da je kupe novcem koji su doneli još iz SAD i odvela ju je kući.

"Nije me bilo briga za novac, morala sam da je spasem", priča Sali.

Ali suprug Elhasani uskoro je počeo da siluje tu devojku. Nakon toga je za još novca kupio drugu devojku, još mlađu, koja se zvala Bedrine. Kupili su i jednog dečaka Ahama koji im je bio sluga.

Kad je pitaju da li joj je danas žao i da li se oseća krivom za silovanja tih devojaka, rekla je da su se ove stvari događale svuda i da je znala da će im ona, kad Elhasani pogine u borbi, pružiti šansu da se spasu.

"Niko ne zna kako je kad moraš da gledaš svog supruga kako siluje 14-godišnju devojčicu. I kad vam ona nakon toga dođe da je zagrlite i plače. I morate da joj kažete da će sve biti okej, da se samo strpi."

Suprug poginuo u borbi, a ona završila u zatvoru

Nakon još više brojnih odvratnih situacija, u kojima su joj borci ID tukli i decu, promena se dogodila kad je Raka bombardovana iz drona. U tom napadu poginuo je njen suprug zlostavljač Elhasani. Cela porodica pobegla je iz Rake polovinom prošle godine.

FBI agenti već su je ispitivali, ali još nisu doneli optužnicu niti avionske karte za povratak kući. Glavno pitanje koje službe, ali i mediji postavljaju je da li je Sali zaista bila samo talac svog muža teroriste ili dobrovoljna učesnica - posebno zato što je živela s njim u Raki od gotovo samih početaka kalifata sve do pada njegove “prestonice”, kada ju je napustila u konvoju džihadista i njihovih porodica koje su kurdski borci pristali da pustie u zamenu za predaju.

Kurir.rs/ CNN

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja