VERA JOJ NIJE DOZVOLILA: Alžirka ostala uskraćena za francusko državljanstvo jer je odbila da uradi naizgled običnu stvar
Foto: EPA/Michel Euler

nije ispoštovala deo ceremonije

VERA JOJ NIJE DOZVOLILA: Alžirka ostala uskraćena za francusko državljanstvo jer je odbila da uradi naizgled običnu stvar

Planeta -

Francuski apelacioni sud potvrdio je presudu kojom se Alžirki uskraćuje državljanstvo jer je odbila da se rukuje sa visokim zvaničnikom.

Neimenovana žena je rekla da su je "religiozna uverenja" sprečila da se rukuje sa muškim zvaničnikom na ceremoniji dodele državljanstva.

Vlada je u obrazloženju svoje odluke istakla da se ona nije uklopila u francusko društvo i da su zato odbili da joj daju državljanstvo.

Ona se žalila, ali je Vrhovni sud Francuskej potvrdio presudu. Alžirka je u braku sa Francuzom od 2010. godine.

Na ceremoniji dodele državljanstva 2016. godine u jugoistočnoj regiji Isere, u okolini Grenobla, ona je odbila da se rukuje sa predsedavajućim visokim zvaničnikom ili sa lokalnim političarom.

Islamsko verovanje zabranjuje rukovanje između muškaraca i žena koji nisu u neposrednoj partnerskoj ili rodbinskoj vezi.

Vlada je zatim odbila da joj dodeli državljanstvo, ističući da ona "nije silmilovana", zbog izbegavanja simboličnog rituala.

To je jedan od razloga zbog kojih država može da uskrati državljanstvo supružniku državljanina Francuske, pozivajući se na građanske običaje zemlje.

Alžiranka je odluku nazvala "zloupotrebom vlasti", ali Državni savet Francuske je potvrdio presudu.

Francuski sud je u poslednjoj žalbi rekao da vlada "nije nepropisno primenila" zakon.

Kurir.rs/BBC

Foto: EPA/Michel Euler

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja