(VIDEO) OVO SU KIMOVI ROBOVI: Tajni snimak otkriva najprofitabilniju izvoznu granu Pjongjanga
Foto: YT Screenshoot

drama

(VIDEO) OVO SU KIMOVI ROBOVI: Tajni snimak otkriva najprofitabilniju izvoznu granu Pjongjanga

Planeta -

Jedan severnokorejski radnik zaposlen u ruskom gradu Vladivostok, rekao je novinaru: "Ovde nas tretiraju kao pse. Morate da jedete prašinu, morate se odreći da ste ljudsko biće", počinje svoju ispovest jedan severnokorejski radnik angažovan u ruskom Vladivostoku.

Veruje se da se oko 800 Severnokoreanaca rade kao zavarivači i radnici u brodogradilištima u Poljskoj, prenosi BBC.

Severnokorejski rukovodilac jedne poljske kompanije tvrdi: "Kada postoje rokovi, radimo bez pauze. Ne kao poljski radnici koji rade osam sati dnevno, a onda idu kući. Mi ne radimo tako, koliko god moramo. "

U jednom tajnom snimku, vlasti su branile angažman svojih radnika, insistirajući: "Imaju mogućnost da vide na svet i dobijaju nekoliko zlota ili nekoliko dolara, a to verovatno pomaže celoj porodici. "

Kompanije koje su učestvovale u dokumentarnom filmu negirale su bilo kakve nepravilnosti, dok Pjongjang insistira da njegovi sunarodnici rade legalno.

Međutim, Tae Jong-ho, bivši zamenik ambasadora Severne Koreje u Britaniji, izjavio je da novac koji je radnici šalju pomaže vojnim ambicijama Kim Džong-una i finansira luksuzni način života porodice.

"Ako bi se taj novac koristio za mirni ekonomski razvoj, privreda bi bila na mnogo boljem mestu", rekao je on.

"Pa gde je sve taj novac ide? Pa, finansira privatni luksuz porodice Kim, nuklearni program i vojsku", kaže.

Suočavajući se s američkim i međunarodnim sankcijama, Severna Koreja se oslanjala na svoje radnike u inostranstvu kao način dobijanja deviza.

Postoje različit podaci o tome koliko Severna Koreja zarađuje godišnje od svojih radnika. A izveštaj UN iz 2015 ukazuje na to da su Severnokorejci koji rade u inostranstvu zaradili Pjongjangu između 1,2 milijarde i 2,3 milijarde dolara godišnje. Druge procene govore o stotinama miliona dolara.

Glavna tržišta za radnike severne Koreje su Kina i Rusija, ali ih i u Persijskom zalivu takođe ima i na hiljade.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track