SVET U ŠOKU: Kim Džong-un objavio da obustavlja nuklearne i raketne probe! Evo šta je Tramp poručio
Foto: Fonet AP

NOVA ETAPA POLITIKE

SVET U ŠOKU: Kim Džong-un objavio da obustavlja nuklearne i raketne probe! Evo šta je Tramp poručio

Planeta -

Severna Koreja saopštila je da je obustavila testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

Severnokorejska agencija KCNA saopštava da je obustava testova počela u subotu.

Kako se navodi, Severna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i poboljšanja ekonomije.

Predsednik SAD Donald Tramp reagovao je odmah na Tviteru na vest da je Severna Koreja saopštila da obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

foto: AP

"Severna Koreja je pristala da obustavi sve nuklearne probe i zatvori veliki poligon za testiranja. Ovo su veoma dobre vesti za Severnu Koreju i svet - veliki napredak! Sa radošću očekujem Samit", naveo je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Objava o obustavi nuklearnih i raketnih testova usledila je samo nekoliko dana pre nego što bi severnokorejski lider Kim Džong-un trebalo da se sastane sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom u pograničnom selu, kako bi pokušali da okončaju sukob između dve Koreje.

Odluka Severne Koreje doneta je na plenarnoj sednici Centranog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o "novoj etapi" politike.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track