MERKELOVA OTKRILA ZAŠTO NEMAČKA NIJE NAPALA SIRIJU: Imamo podelu poslova i stvari koje rade zemlje poput Francuske, Velike Britanije i SAD!
Foto: Printscreen/RTS

razume zabrinutost izraela

MERKELOVA OTKRILA ZAŠTO NEMAČKA NIJE NAPALA SIRIJU: Imamo podelu poslova i stvari koje rade zemlje poput Francuske, Velike Britanije i SAD!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je "nesavršen sporazum sa Iranom" bolji od nikakvog sporazuma kao i da će njena zemlja pažljivo pratiti da li se ispunjava.

Ona je to rekla za izraelsku televiziju Kanal 10 i dodala da razume zabrinutost Izrela povodom onoga što radi Iran, ali da ima drugačije mišljenje o tome koji je najbolji način da se ta pretnja okloni.

"Premijer Benjamin Netanjahu veruje da sporazum između Zapada i Irana ne pruža bezbednost koju bi voleo. Smatramo da postojeći okvir, iako nije savršen, bolje je imati nego nemati nikakav dogovor. Nastavićemo o tome da raspravljamo", rekla je Merkel.

Upitana o odluci Berlina da ne učestvuje u prošlonedeljnom bombardovanju Sirije, ona je kazala da, iako je prepoznala značaj održavanja Konvencije o hemijskom oružju, koja je uspostavljena nakon Prvog svetskog rata, Nemačka je imala i druge uloge u delu onoga što je nazvala "zapadnim sindikatom".

"Imamo podelu poslova. Postoje stvari koje rade zemlje poput Francuske, Velike Britanije i SAD, kao u ovom slučaju. Postoje druge stvari u kojima se SAD i druge zemlje oslanjaju na nas, na primer, stvari poput ostanka u Avganistanu, ili preuzimanja odgovornosti na Maliju ... Rekli smo da je ova operacija bila neophodna i proporcionalna", izjavila je Merkel.

Upitana da prokomentarise rastući anti-semitizam u Evropi, a posebno u Nemačkoj, Merkel je kazala da je opterećena činjenicom da njena država još nije potpuno uništila antisemitizam i upozorila da je ta pojava povećana sa masivnim prilivom imigranata u Nemačku, od kojih su mnogi sa Bliskog istoka.

"Imamo nove fenomene, poput izbeglica, ili ljudi poreklom iz arapskih zemalja koji sa sobom donose različite oblike antisemitizma. Na žalost, antisemitizam je ovde bio i ranije. Tužni smo zbog činjenice da decenijama nakon osnivanja Savezne Republike ne postoje jevrejska obdaništa, škola i sinagoga koje nemaju policijsku zaštitu", rekla je Merkel.

Ona je odgovarajući na pitanje da li će Nemačka prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim kazala da treba raditi ka dvo državnom rešenju, uprkos velikim razlikama.

"Status Jerusalima može biti određen jedino u ovom kontekstu. Zato nećemo preseliti ambasadu u Jerusalim. Želimo jevrejski i demokratski Izrael, ali i održivu državu za Palestince", rekla je Merkel.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Printscreen/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track