Najnovije vesti

ROHANI UZVRAĆA TRAMPU: SAD mogu da očekuju i neočekivano ako se povuku iz nuklearnog sporazuma!
Foto: EPA / Abedin Taherkenareh

ZAOŠTRAVANJE

ROHANI UZVRAĆA TRAMPU: SAD mogu da očekuju i neočekivano ako se povuku iz nuklearnog sporazuma!

Planeta

Iranska organizacija za atomsku energiju spremna je i na "očekivane i na neočekivane" reakcije, ukoliko se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Irana, izjavio je danas predsednik Irana Hasan Rohani.

"Naša organizacija za atomsku energiju je u potunosti spremna i za akcije koje oni očekuju i za one koje ne očekuju", rekao je Rohani bez objašnjenja u svom obraćanju koje je emitovala državna televizija Irana, prenosi Rojters.

Taj komentar se, kako se navodi, može odnositi na pretnju koju je izneo američki predsednik Donald Tramp, da će SAD napustiti iranski nuklearni sporazum sledećeg meseca.

Tim sporazumom potpisanim između Irana i šest svetskih sila (SAD, Rusijom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i Kinom), postignutim 2013. propisano je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Tramp je, međutim, u prethodnom periodu ovaj sporazum okarakterisao kao jedan od nagorih ikada sklopljenih sporazuma, a u januaru je postavio ultimatum Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, navodeći da moraju da se usaglase o popravljanju onoga što SAD vide kao "mane" tog sporazuma, u suprotnom će odbiti da produži smanjenje sankcija njegove zemlje.

Poslednji rok je 12. maj, kada će SAD ponovo u potpunosti uvesti sankcije Iranu, osim ako Tramp ne izda drugačiju izvršnu naredbu, objašnjava agencija.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Abedin Taherkenareh

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...