NJEGOVA ŽENA JE JEDNA OD NAJOPASNIJIH TERORISTA: Markokanac uhašpšen u Španiji jer je finansirao džihadistkinju
Foto: Profimedia

pridružila se Islamskoj državi

NJEGOVA ŽENA JE JEDNA OD NAJOPASNIJIH TERORISTA: Markokanac uhašpšen u Španiji jer je finansirao džihadistkinju

Planeta -

Španska nacionalna policija, uz podršku Evropola i Nacionalnog obaveštajnog centra, uhapsila je jutros u Malagi Marokanca osumnjičenog za finansiranje terorizma.

Kako se objašnjava, uhapšeni je slao velike količine novca svojoj radikalizovanoj supruzi, koju španske vlasti smatraju jednom od najopasnijih terorista, da bi joj pomogao da otputuje u Siriju i pridruži se takozvanoj Islamskoj državi.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova otrkilo je da je supruga uhapšenog Marokanca napustila Španiju u februaru 2016. godine i odletela za Grčku, te da je uspela da stigne do Turske.

U Turskoj se pridružila palestinskom džihadisti, kojeg je upoznala preko interneta, a koji se smatra posrednikom Islamske države, dodaje Evropol.

Navodi se i da joj je u tom periodu suprug poslao do 3.000 evra, i na taj način finansirao njen boravak u Turskoj.

Istragama je otkriveno i da je između 2015. i 2016. godine, supruga uhapšenog koristila novac da bi finansirala kretanje palestinskog džihadiste širom Evrope, kao i da je novac slala njegovoj porodici.

Procenjuje se da je uhapšeni poslao ukupno 6.000 evra svojoj supruzi, čime joj je pomogao da stigne do teritorije pod kontrolom Islamske države u Siriji i odatle nastavi s svojim terorističkim aktivnostima.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja