(VIDEO) CRNO UPOZORENJE STIŽE IZ NEMAČKE: Džaba stežemo kaiš, dolazi kriza zbog koje ćemo i gaće na doboš!
Foto: Profimedia

gore od rata

(VIDEO) CRNO UPOZORENJE STIŽE IZ NEMAČKE: Džaba stežemo kaiš, dolazi kriza zbog koje ćemo i gaće na doboš!

Planeta -

Prema indikatoru nemačkog instituta IMK, izgledi za izbijanje recesije popeli su se na 32,4 odsto.

Nemački institut IMK upozorava na promenu politike najvećih centralnih banaka, koje sada sprovode monetarno stezanje, a što bi u na kraju moglo da dovede do pogoršavanja evropskog privrede pa čak i nove recesije.

Opasnost od recesije je značajno povećana. Stanje je mnogo kritičnije nego pre mesec dana – upozorio je IMK. Prema indikatoru tog instituta, izgledi za izbijanje recesije popeli su se na 32,4 odsto, ponajprije zbog širenja trgovinskih napetosti i zbog naglog smanjenja likvidnosti u svetskom finansijskom sistremu. Ujedno, indikatori recesije u Nemačkoj trenutno su znatno veći nego su bili 2008. godine, kada su Evropa i svet počeli da klize u najveću krizu nakon Drugoga svetskog rata.

U poslednjih nekoliko meseci u medijima se pojavljuju različite ekonomske informacije, neretko i protivrečne. Novi list piše da Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim prognozama najavljuje nastavak procvata svetske provrede i stopu rasta od 3,9 odsto u ovoj i idućoj godini. Istovremeno, privrede su se počelo blago da usporavaju, nego u celoj Evropskoj uniji i svetu.

Zbog usporavanja, u javnom prostoru se već pojavila prva upozorenja od mogućeg izbijanja nove krize. Neki posmatrači tvrde kako je globalna privreda prešla vrhunac i da se već nekoliko meseci javljaju ozbiljni znaci puzajuće recesije, koja će se u svetu rasplamsati tokom iduće godine.

Nova kriza, koje nije bilo već deceniju, biće po svojim razmerima i posledicama znatno šira i dublja od one iz 2008. godine, procenjuju posmatrači. Kažu da su se poslovna očekivanja u Europi u prvom tromesečiju smanjila, a izgledi u Nemačkoj, koja je lokomotiva evropske privrede, naglo se pogoršavaju.

Kurir.rs/Novi List

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track