MOGERINI: Netanjahu nije dokazao da Iran krši sporazum
Foto: EPA

MOGERINI: Netanjahu nije dokazao da Iran krši sporazum

Planeta -

BRISEL - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini smatra da ne deluje da optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da je Teheran imao nuklearne ambicije pokazuju da Iran trenutno krši nuklearni sporazum iz 2015. godine.

"Ono što sam videla iz prvih izveštaja je da premijer Netanijahu nije doveo u pitanje postupanje Irana prema sporazumu", navela je Mogerini.

Mogerini je naglasila da, pre svega, Međunarodna agencija za atomsku energiju mora (IAEA) da proceni da li se Iran pridržava sporazuma.

"To je zbog toga što je IAEA jedina nepristrasna, međunarodna organizacija, koja je zadužena za nadgledanje nuklearnih obaveza Irana", rekla je Mogerini.

Prethodno je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao da su optužbe Izraela o nuklearnim ambicijama Teherana "stare optužbe", kojima se u prošlosti bavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Netanijahu je prethodno danas izjavio da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja.

On je to nazvao "velikim obaveštajnim dostignućem" i tvrdi da ta dokumenta pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama pre nego što je 2015. godine potpisao takozvani nuklearni sporazum sa svetskim silama.

Inače, Iran negira da je ikada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Američki predsednik Donald Tramp do 12. maja treba da donese odluku o tome da li će se povući iz međunarodnog sporazuma sa Iranom, dok Netanijahu predvodi pozive Trampu da se povuče, napominje američka agencija.

(Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track